KPN blijft een overnameprooi

Mexicaan Carlos Slim trekt zich terug uit onderhandelingen, maar houdt 30 procent van de aandelen

Met één telefoontje naar KPN-topman Eelco Blok maakte de Mexicaanse telecomprovider América Móvil gisteren een einde aan de maandenlange overnamegesprekken.

Definitief? Dat is onzeker. Het is niet uit te sluiten dat América Móvil na zes maanden – de wettelijk verplichte rustperiode – met een nieuw bod komt. KPN blijft immers een overnamekandidaat in de Europese telecommarkt.

Hoewel er weinig twijfel bestaat over het nut van zo’n overname – KPN is als zelfstandige partij te klein om in een grotere Europese markt te overleven – lopen maandenlange onderhandelingen nu op niks uit. De reden: cultuurverschillen en onenigheid over de te betalen prijs per aandeel.

KPN is, volgens Blok, financieel sterk genoeg om zelfstandig te blijven en zijn strategie door te zetten. „Wij hebben niemand nodig om onze koers door te zetten en we staan wat dat betreft ook niet te koop”, zei Blok vanmorgen tijdens een telefonische persconferentie. Veel analisten zien dat anders dan de KPN-topman.

América Móvil wil niet meer betalen dan 2,40 per aandeel, terwijl KPN een forse premie eiste. Het bedrijf was meer waard geworden, vond KPN, na de verkoop van dochter E-Plus en een bijbehorend belastingvoordeel. Maar Carlos Slim, de multimiljardair die grootaandeelhouder is van América Móvil, had in zijn ogen genoeg toezeggingen gedaan. Volgens Blok is de prijs „niet leidend maar wel belangrijk” geweest bij de onderhandelingen. Volgens hem hebben ook niet-financiële zaken een belangrijke rol gespeeld in het uitblijven van een akkoord.

De aandeelhouders van América Móvil reageerden opgelucht op het afgeblazen overnamebod. De koers van het Mexicaanse bedrijf steeg met ruim 6 procent.

De Mexicaanse provider stoorde zich aan de beschermingsconstructie die een overname bemoeilijkte. Maar volgens de KPN-top – topman Eelco Blok en voorzitter van de raad van commissarissen Jos Streppel – waren er wel degelijk mogelijkheden voor een succesvolle overname.

De stichting ‘Preferente Aandelen B KPN’ trok eind augustus een beschermingswal op en verwierf nagenoeg 50 procent van het aantal uitstaande en stemgerechtigde aandelen. Daarmee werd het streven van América Móvil om minstens de helft van de aandelen KPN in bezit te krijgen geblokkeerd.

De stichting kwam in actie na het optreden van Carlos Slim, waarbij hij – willens en wetens – was voorbijgegaan aan de Nederlandse overlegcultuur. De stichting heeft geen principiële bezwaren tegen een overname van KPN.

„Van ideologie is geen sprake”, zei stichtingsvoorzitter Jacques Schraven eind augustus. „In het voetbal zijn de spelregels in Mexico en Nederland misschien gelijk”, zei Schraven, „maar voor de overname van grote bedrijven in Nederland gelden bepaalde goede gebruiken van nationale aard.”

América Móvil is kritisch over de rol van KPN’s beschermingsstichting, die volgens de Mexicanen „nadelig” heeft gehandeld ten aanzien van aandeelhouders. América Móvil sprak gisteren van „obstructie”.

„Dat is een absoluut verkeerde interpretatie van onze bedoeling”, zegt Schraven nu. „De indruk wordt gewekt dat wij de overname geblokkeerd hebben, maar dat is natuurlijk niet zo. Onze inzet was een fusie-protocol en dat heb ik uitgelegd aan América Móvil. Wij hebben de partijen alleen op ordentelijke wijze aan de onderhandelingstafel willen krijgen en dat is gebeurd.” Volgens Schraven werpt América Movil nu de handdoek in de ring. „Dat vind ik jammer.”

Schraven ontkent dat de stichting een rol heeft gespeeld in het onderhandelingsproces. De onderhandelingen werden door KPN gedaan en die waren „serieus en constructief”.

Als reactie daalde de koers van KPN vanmorgen met 8 procent. Blok typeerde die koersval als „vrij heftig”, maar de KPN-topman maakt zich geen zorgen. „Dat zie je vaker bij het uitstappen van speculanten in zo’n situatie. Ik ben ervan overtuigd dat de resultaten gaan verbeteren en dan zal de koers vanzelf herstellen.”

    • Marc Hijink
    • Cees Banning