Koude Oorlog van de roze driftkikkers

Danny Ghosen opgebracht in ‘PowNews’
Danny Ghosen opgebracht in ‘PowNews’

Sinterklaas heb ik altijd een raar feest gevonden, niet alleen door Zwarte Piet, maar vooral door de omstandige samenzwering om kleine kinderen niet van hun geloof te laten vallen. Voor het standpunt dat Prem Radhakishun dinsdag innam in De Wereld Draait Door (VARA) had ik wel sympathie: vertel je kinderen zo snel mogelijk dat iedereen ze probeert voor te liegen. Maar toen tafelheer Beau van Erven Dorens probeerde zoiets juist om kwart voor 8 ’s avonds te verhinderen, veranderde Prem in een boze kleuter en riep drie, vier keer achter elkaar op sliep-uit-toon: „Sinterklaas bestaat niet!”

Het is kenmerkend voor de kinderachtigheid van het huidige publieke debat, zoals dat althans op tv gevoerd wordt. Ook al heb je honderd keer gelijk, je gaat niet met een megafoon voor de Russische ambassade staan roepen dat je een verklaring eist. Toen Danny Ghosen dat bij herhaling bleef doen in PowNews, werd hij door de Haagse politie opgebracht. „We zijn hier toch niet in Rusland?”, waren zijn laatste woorden voor de camera.

Het ging nergens anders meer over in de Rusland-special van PowNews, op de dag na de molestatie van diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou. Jan Roos hees zich in een camouflagepak om zich op een oorlog voor te bereiden. Rutger Castricum kapittelde minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) dat hij niet persoonlijk met de Russische ambassadeur had gesproken. Of mocht Rutger dat soms niet zeggen? „U mag alles zeggen”, antwoordde Timmermans, „dat komt ook omdat u er geen verstand van heeft.”

Dieptepunt was wel het duw- en trekwerk van Tom Staal met een Russische middenstander, omdat hij in diens supermarkt kaviaar en wodka in beslag wilde gaan nemen, vermoedelijk als herstelbetaling. Zij willen onze kaas en tulpen immers ook niet meer...

Als dit het niveau is van de democratie die we verdedigen, dan valt goed te begrijpen dat de Russen daar geen goed woord voor over hebben. Dan kun je nog zo veel Russen en Ruslandexperts in andere programma’s aan het woord laten komen, het beeld van de publieke omroep dat beklijft is dat van de roze driftkikkers in Koude-Oorlogsstand.

Stom toevallig zond BBC 2 gisteren het slot uit van het documentaire tweeluik Stephen Fry Out There. De Britse acteur en schrijver, tevens voorstander van een boycot van de Olympische Spelen in Sotsji, bezoekt daarin verschillende landen op zoek naar homofobie, repressie en initiatieven die daar tegen in gaan. In Brazilië bezocht hij de Gay Pride Parade van São Paulo, maar sprak ook een moeder wier tienerzoon was gemarteld en vermoord op verdenking van homoseksualiteit. Over India was Fry nogal hoopvol, maar in Rusland liep hij te schuimbekken.

Hoogtepunt was een confrontatie in Sint Petersburg met conservatief politicus Vitaly Milonov, een van de opstellers van de wet tegen homopropaganda. Het was een gesprek tussen mensen die elkaars argumenten niet begrepen, maar het werd wel gevoerd, tussen twee volwassen mensen. Zonder megafoon.

    • Hans Beerekamp