Kleine roadmovie over verlies

Drie films die in maximaal elf bioscopen draaien halen samen twaalf ballen De enige film óver ballen, in 77 zalen, krijgt er slechts één

Arthouse //

A Long Story

Regie: Jorien van Nes. Met: Raymond Thiry, Victor Copariu, Ioana Flora. In: 7 bioscopen.

Na de dood van zijn Franse vrouw keert Ward terug naar Nederland. Voor de verbouwing van zijn huis huurt hij een Roemeen in, Doru. Als Doru overlijdt, besluit Ward om Doru’s negenjarige zoontje Mihai terug te brengen naar zijn moeder in Roemenië.

A Long Story, het speelfilmdebuut van documentairemaakster Jorien van Nes, gaat over een in zichzelf gekeerde man die langzaam zijn verlies leert te aanvaarden door het contact met een kind wiens taal hij niet verstaat. Het soms nog iets te expliciete maar ontroerende scenario van radiopresentatrice Lotje IJzermans leidt tot een reeks mooi geobserveerde scènes. De door verdriet verlamde Ward bezoekt bijvoorbeeld een verjaardagsfeestje waar hij zich zichtbaar ongemakkelijk voelt. Acteur Raymond Thiry weet goed raad met deze momenten waarin zijn droevige blik zoveel meer zegt dan woorden. Net als Thiry’s spel, en dat van de jonge Victor Copariu (Mihai), is in A Long Story eigenlijk alles klein. Minder is immers meer: de enscenering is doeltreffend eenvoudig, het camerawerk van Daniël Bouquet (Kauwboy, Hemel, Nothing Personal) vermijdt de mooifilmerij die roadmovies vaak aankleeft en Fons Merkies componeerde fraai ingetogen muziek waarin subtiel wat etnische instrumenten opduiken als de Zwarte Zee in zicht komt.

    • André Waardenburg