Kijken: fietsjes, grachtenpandjes en rondvaartbootjes in Mini-Mokum

Tilt-shift filmpjes zijn leuk omdat de wereld eruit ziet als een poppenkast. Videograaf Pieter Manders maakte zo’n filmpje van Amsterdam: Mini-Mokum. In heldere kleuren, met kleine mensjes, grachtenpandjes en rondvaartbootjes.

Tilt-shift filmpjes zijn leuk omdat de wereld eruit ziet als een poppenkast. Videograaf Pieter Manders maakte zo’n filmpje van Amsterdam: Mini-Mokum. In heldere kleuren, met kleine mensjes, grachtenpandjes en rondvaartbootjes.

Manders, die vroeger graag met treintjes speelde, houdt van dit soort filmpjes omdat de wereld er overzichtelijker van wordt. Amsterdam was al eens eerder het onderwerp, evenals boten en treinen. Toen hij met vakantie in Bangkok was, maakte hij Bird’s eye Bangkok. “Ik ga op zoek naar hoge locaties. En ik zoek situaties die van zichzelf al een beetje speelgoedachtig zijn.”

Bij tilt-shift filmpjes wordt er scherpte aangebracht in het contrast tussen het midden van het beeld en de randen. Daardoor ervaren we het gefilmde als dichtbij. En dat zorgt er weer voor dat de wereld heel klein lijkt.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Kijk dan ook eens naar een klein Athene, een mini dagje strand of een miniatuurskigebied.

    • Mirjam Remie