Partijen willen opheldering over Islamitische Universiteit Rotterdam

Archieffoto: Studente zoekt een boek in de bibliotheek van de Islamitische Universiteit van Rotterdam.
Archieffoto: Studente zoekt een boek in de bibliotheek van de Islamitische Universiteit van Rotterdam. Foto Hollandse Hoogte / Ronald van den Heerik

De Tweede Kamer wil weten of binnen de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) onverdraagzaamheid wordt gepredikt. Volgens VVD, PvdA en CDA geeft de rector van die universiteit, Ahmet Akgündüz, blijk van “anti-westerse waarden”. Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag.

Pamflet van rector Akgündüz

NRC bericht vandaag over een pamflet dat rector Akgündüz heeft geschreven over de demonstraties deze zomer in Turkije. In het pamflet schrijft Akgündüz dat de betogingen het werk zijn van “goddelozen”, “moskeevijandige architecten”, “aanhangers van Assad die moslims doden” en “mensen met een westerse levensstijl”. Tegenstanders van de Turkse premier Erdogan noemt hij “vijand” van hun “religie en vaderland”. De IUR, die sinds dit jaar imams opleidt met een nieuwe hbo-opleiding, zegt dat het volledig achter de publicatie staat.

Tweede Kamer wil opheldering

VVD, PvdA en CDA vragen minister Lodelijk Asscher (Integratie, PvdA) vandaag om opheldering tijdens het integratiedebat. De partijen willen weten welke acties de minister gaat ondernemen tegen de universiteit. “De uitspraken van de rector baren mij ernstige zorgen”, zegt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg. Hij wil dat het lesprogramma van de IUR wordt onderzocht, want “voor lesmethodes die eerder segregeren dan integreren is geen plaats in ons onderwijsbestel”.

‘Pamflet rectoronwaardig’

PvdA’er Keklik Yücel noemt het pamflet van Akgündüz “rectoronwaardig”, en vindt dat de uitspraken de integratie van moslimstudenten verder weg brengt. “Hiermee krijg je geen polderimams, maar imams met vijandbeelden en anti-westerse waarden.” CDA-Kamerlid Pieter Heerma: “Het kan niet zo zijn dat een imamopleiding ingaat tegen de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.”

De IUR voerde deze zomer gesprekken met hogeschool InHolland over het overnemen van imamstudenten, omdat InHolland stopt met haar imamopleiding. Een woordvoerder van InHolland laat echter weten dat het overleg met de IUR is verbroken. Alle huidige imamstudenten maken hun opleiding af op InHolland.