Je hoort hun wanhoop

Luisteren // Protestpunk Pussy Riot ‘Putin Lights Up The Fires’ Via YouTube, nrch.nl/34vf

„Hoe meer arrestaties, hoe blijer de staat!” schreeuwzingt Pussy Riot en daarmee klinkt de muziek nog militanter dan je al verwachtte. Om weerzinwekkende redenen zijn zij internationaal de bekendste punkgroep van Rusland, maar hoe klinkt hun muziek eigenlijk? Hun laatste nummer Putin lights up the fires is rauwe protestpunk in een razend tempo met knerpende gitaren. Niet vernieuwend, wel ontzettend energiek. De teksten klinken minstens zo wanhopig als hun droeve lot. Hun boodschap komt ondubbelzinnig over: in het blafferige, soms gekrijste Russisch van Pussy Riot komt de boodschap al aardig over. Wie de taal niet machtig is, krijgt een Engelse vertaling. „Zeven jaar is te weinig, geef ons 18 jaar”, schreeuwen ze onversaagd.