Inspecteurs Syrië blazen inspectiebezoek af - vrees voor veiligheid

Een auto met daarin inspecteurs van de OPCW verlaat een hotel in Damascus.
Een auto met daarin inspecteurs van de OPCW verlaat een hotel in Damascus. Foto AFP / Louai Beshara

De wapeninspecteurs die in Syrië zijn om het chemische wapenarsenaal te ontmantelen, hebben hun bezoek aan een van de locaties om veiligheidsredenen moeten afblazen. Dat heeft een woordvoerder van de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, laten weten aan de BBC.

Rond het hotel van de inspecteurs ontploft zo af en toe een bom

Het is de eerste keer dat het team een geplande inspectie moet afzeggen. In de buurt van het hotel waar de onderzoekers verblijven ontploffen af en toe autobommen en granaten, meldt AP. Of de inspecteurs het doelwit zijn van de aanvallen is onduidelijk.

Uit de explosies blijkt dat de missie, die moet worden uitgevoerd terwijl de burgeroorlog in Syrië nog volop woedt, niet zonder risico’s is. Toch is de OPCW, die vorige week nog de Nobelprijs voor de Vrede toegekend kreeg, tevreden met het verloop van de missie.

OPCW halverwege eerste fase ontwapeningsmissie

De wapeninspecteurs zijn in Syrië om de informatie te checken die de regering heeft gegeven over haar arsenaal aan chemische wapens. De bedoeling is dat zij de productiefaciliteiten voor chemische wapens voor 1 november uitschakelen.

Volgens de OPCW-zegsman is het team halverwege de eerste fase van zijn missie. Sinds begin deze maand bezochten de onderzoekers elf locaties. Zes daarvan worden nu ontmanteld.

Ontmanteling is nu nog: bedieningspanelen stukslaan

Het ontmantelingsproces is tot nu toe vrij simpel. Bedieningspanelen worden stukgeslagen en lege munitiehulzen vernietigd. Later wordt het werk complexer en gevaarlijker, omdat dan de chemische wapens worden vernietigd. Onderhandelingen zijn gaande om te bepalen hoe en waar dit moet gebeuren.

Tot dusverre vonden de inspecteurs geen tegenstrijdigheden met de informatie die Syrië heeft opgegeven toen het vorige maand het Verdrag Chemische Wapens ondertekende. Ook is er nog geen chemische munitie gevonden - munitie die kan worden geladen met gif- of zenuwgas.

    • Laura Klompenhouwer