Wethouder gaf subsidie aan stichting waarvan hij zelf bestuurslid is

Wethouder Kool afgelopen maandag bij de lancering van de Taalmeter met prinses Laurentien en staatssecretaris Klijnsma.
Wethouder Kool afgelopen maandag bij de lancering van de Taalmeter met prinses Laurentien en staatssecretaris Klijnsma. Foto ANP / Bas Czerwinski

Wethouder Henk Kool (Sociale Zaken, PvdA) van Den Haag geeft jaarlijks zevenduizend euro van het budget voor armoedebestrijding uit aan subsidie voor de Willem Drees Stichting. Hij is zelf lid van het bestuur van de club die de jaarlijkse Willem Drees lezing organiseert.

Juist deze week hield premier Rutte de lezing, over de participatiesamenleving. Volgens een woordvoerder van de gemeente is de subsidie te verantwoorden omdat de stichting bijdraagt aan armoedebestrijding.

“Natuurlijk is een arme oma uit de Schilderswijk hier niet direct mee geholpen, maar wij vinden dat armoedebestrijding niet alleen de directe aanpak van armoede inhoudt, maar ook preventie, debat en communicatiecampagnes.”

Bovendien is volgens de woordvoerder bij de oprichting van de stichting besloten dat de Haagse wethouder van Sociale Zaken altijd in het bestuur plaatsneemt.