Gesprek met Iran is positief verlopen

Nucleaire gesprekken tussen Iran en zes wereldmachten zijn goed verlopen en alle partijen gaan binnen 3 weken weer rond de tafel zitten, zo zeiden vertegenwoordigers van alle landen gisteren na afloop van twee dagen overleggen in Genève.

Alle betrokkenen, inclusief de Verenigde Staten, zeggen positief te zijn over deze eerste gespreksronde en dat is voor het eerst sinds vele jaren.

De gesprekken waren „substantieel” en „serieus”, zo vertelde een Amerikaanse vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken tijdens een gesprek met Amerikaanse journalisten. „Dit is moeilijk en onze posities liggen ver uit elkaar, maar we staan aan het begin van een proces”, zo zei de vertegenwoordiger, die anoniem wilde blijven.

Hoewel geen van de betrokken partijen inzicht wilde geven in het plan dat Iran aan de wereldmachten heeft gepresenteerd, is het een goede start om verder te praten, zo blijkt ook uit het feit dat de volgende gesprekken zijn gepland voor 7 en 8 november, weer in het Zwitserse Genève.

In een gezamenlijke verklaring afgegeven na de laatste gespreksrondes concluderen de Iraanse buitenland-minister Mohammad Javad Zarif en de Europese buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton dat er tijdens de volgende gesprekken praktische stappen moeten worden genomen.

„Deze ronde was positief en een goede start voor verdere gesprekken”, lieten beiden weten.

Hoewel de inhoud van de gesprekken dit keer strikt geheim is gebleven, lijkt het erop dat Iran bereid is om meer inspecties toe te staan en ook het aantal centrifuges en de voorraad verrijkt uranium te verminderen, of ten minste niet te vermeerderen. In ruil zou het Westen dan het Iraanse recht op verrijking moeten erkennen, sancties opheffen en een datum prikken waarna de al 10 jaar durende discussie over het kernprogramma beëindigd moet zijn. „Iran wil een einde aan deze donkere periode”, zei de Iraanse onderminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi.

    • Thomas Erdbrink