Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Einde ‘shutdown’ VS - Congres verhoogt schuldenplafond

Leden van het Huis van Afgevaardigden verlaten het Capitool na de stemming over het akkoord dat een einde maakt aan de ‘shutdown’. Foto: Reuters / Jonathan Ernst
Leden van het Huis van Afgevaardigden verlaten het Capitool na de stemming over het akkoord dat een einde maakt aan de ‘shutdown’. Foto: Reuters / Jonathan Ernst

De ‘shutdown’ in de Verenigde Staten is voorbij. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemden vannacht in met het heropenen van de federale overheid en een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond.

De overheid is tot in ieder geval 15 januari weer open en de regering  kan tot 7 februari geld lenen. Dat betekent dat 800.000 ambtenaren na ruim twee weken weer aan het werk kunnen en dat een schuldencrisis voorlopig is afgewend. President Obama zei het wetsvoorstel zo snel mogelijk te ondertekenen.

In de Senaat hadden Republikeinen en Democraten na lang onderhandelen een akkoord bereikt. In de door Democraten gedomineerde Senaat stemden 81 voor het akkoord en 18 tegen; in het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemden 285 voor en 144 tegen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, zei al eerder vandaag dat de partij het voorstel niet zou saboteren.

Schuldenplafond diende uiterlijk vandaag te worden verhoogd

Wat was er aan de hand? De VS had al op 19 mei het vastgestelde schuldenplafond van 16.699 miljard bereikt. Sindsdien heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën overal tijdelijk geld vandaan gehaald om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Vandaag zouden deze maatregelen zijn uitgeput.

Als er geen akkoord zou worden bereikt, zou de regering niet langer aan financiële verplichtingen kunnen voldoen. Dat zou niet alleen de Amerikaanse, maar ook de wereldeconomie flink kunnen beschadigen. Kredietbeoordelaar Fitch dreigde de AAA-status van de VS te verlagen als het niet tot een akkoord zou komen.

Shutdown duurde zestien dagen

Met het akkoord werd tevens de ‘shutdown’  beëindigd, die al zestien dagen duurde. Dat had te maken met een eerdere deadline: de Senaat en het Huis van Afgevaardigden lukte het niet om overeenstemming te bereiken over de begroting die de federale overheid met ingang van 1 oktober draaiende moest houden. De Republikeinen en Democraten hadden een politiek conflict over de invoering van ‘Obamacare’, de nieuwe zorgwet waar met name de conservatieve vleugel van de Republikeinen fel op tegen is. Op 1 oktober werd de federale overheid van de VS daarom grotendeels gesloten. Alle niet-essentiële overheidsdiensten werd stopgezet.

Vandaag gaan alle musea en nationale parken weer open en kunnen alle ambtenaren die ruim twee weken thuis zaten weer aan het werk.

‘Een nederlaag voor de Republikeinen’

Bij veel Republikeinen is het besef doorgedrongen dat de publieke opinie hen de schuld geeft van de politieke chaos, zo schrijft onze correspondent Guus Valk vanochtend in nrc.next. Valk:

“In een peiling van bureau Gallup stond de populariteit van de partij op het laagste punt in de geschiedenis, 18 procent. Steeds duidelijker werd dat de Republikeinse strategie nergens heen ging. Obamacare werd niet serieus bedreigd, het is ongeveer het enige overheidsprogramma dat nu wel loopt.

De Republikeinen hebben hoe dan ook een nederlaag geleden. Ze moeten uitleggen waarom Obamacare zo erg is dat het de sluiting van de federale overheid én de dreiging van een diepe recessie rechtvaardigde. De afgelopen weken is ze dat niet gelukt. Ted Cruz, de welbespraakte senator met gevoel voor politieke timing, verloor de steun van politieke bondgenoten. De krant die hem in het zadel hielp, de Houston Chronicle, sprak gisteren in een hoofdredactioneel commentaar van een mislukking. De talkshowpresentator Rush Limbaugh, de stem van een grote groep conservatieve kiezers, verzuchtte in zijn middagprogramma: ‘Ik heb nog nooit een partij gezien die zichzelf zo irrelevant heeft gemaakt.’”