Egypte klaagt over verhouding met Amerika na stopzetten hulp

Dat de VS de militaire hulp verminderen, schaadt de Amerikaanse belangen in de regio, volgens Egypte.

De relaties tussen de Verenigde Staten en Egypte zijn staan sterk onder druk sinds de VS vorige week hun militaire steun grotendeels hebben opgeschort. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Nabil Fahmy, gisteren gezegd tegen staatskrant Al-Ahram. Een lange periode van slechte relaties kan volgens Fahmy „een negatief effect hebben op de hele regio, inclusief de Amerikaanse belangen”.

De VS besloten eerder deze maand de levering van helikopters, raketten en tankonderdelen op te schorten. Een garantie voor een lening van 222 miljoen euro en een donatie van 192 miljoen euro gaan ook niet door. Het besluit toont het ongemak in de Amerikaanse regering over de gebeurtenissen in Egypte sinds het leger een coup pleegde tegen president Morsi.

Egypte is de grootste ontvanger van Amerikaanse steun na Israël. Dat niet alle hulp is stopgezet, weerspiegelt het dilemma van de Amerikaanse regering. De VS willen de democratie bevorderen en hun ongemak tonen met de manier waarop de regering sinds de coup heeft opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Maar tegelijkertijd willen de VS niet een belangrijke Arabische bondgenoot, die een vredesverdrag met Israël heeft getekend en het Suezkanaal controleert, van zich vervreemden.

Het besluit is dan ook vooral symbolisch. Egypte heeft genoeg tanks en vliegtuigen voor een conventionele oorlog en de Amerikaanse fabrikanten blijven onderdelen leveren. Bovendien is het Egyptische leger nu vooral in een strijd met terreurgroepen verwikkeld. De VS blijven Egypte geld geven voor de strijd tegen moslimextremisten in de Sinaï-woestijn, die bijna dagelijks aanslagen plegen op Egyptische veiligheidstroepen en die een bedreiging vormen voor Israël.

De Egyptische regering suggereert dat ze op zoek gaat naar andere landen die militaire hulp willen geven. Rusland is een mogelijke kandidaat. (AP, Reuters)