Een reële dreiging, maar alleen voor Nederlanders

De AIVD vreest aanslagen op vliegtuigen boven de Sinaï. Nederlandse maatschappijen stoppen, de rest vliegt door.

De informatie op basis waarvan luchtvaartmaatschappij Transavia gisteren haar vluchten op het populaire Egyptische vakantieoord Sharm al-Sheikh voor de komende weken heeft geannuleerd, is omgeven met raadsels. Waarom waarschuwde de veiligheidsdienst AIVD? En waarom ontbreekt een buitenlandse reactie?

Gisteren onthulde deze krant op haar site dat de AIVD dinsdag Transavia en ArkeFly had gewaarschuwd voor terroristische aanslagen op passagiersvliegtuigen bij Sharm al-Sheikh. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het om „informatie uit inlichtingenbronnen over een voorstelbare dreiging vanaf de grond tegen alle burgerluchtvaart”.

In de Sinaï-woestijn zijn milities en terreurgroepen actief die draagbare luchtdoelraketten hebben, zogeheten manpads. Met deze luchtdoelraketten kan een vliegtuig onder vuur worden genomen.

Transavia, onderdeel van Air France-KLM, annuleerde gisteren volgeboekte vluchten naar Sharm al-Sheikh voor de komende twee weken. Morgen begint de herfstvakantie in Nederland. ArkeFly wacht de ontwikkelingen in Egypte af. Arke zou pas vanaf donderdag 27 oktober naar de badplaats vliegen.

Opvallend is dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen die op Sharm al-Sheikh vliegen het voorbeeld van Transavia niet volgen. Maatschappijen als Turkish Airlines, easyJet en Egypt Air vliegen vandaag en morgen naar Sharm el-Sheikh. Een woordvoerder van IATA, de internationale koepel van luchtvaartmaatschappijen, zegt niets te weten van reële dreiging voor de luchtvaart in het gebied. „Er is ons niets bekend.”

Gistermiddag, een dag nadat de AIVD de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen had geïnformeerd over de terreurdreiging, paste Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Egypte aan. Voor alle bestemmingen in de Sinaï-woestijn, inclusief hotelresorts in plaatsen als Sharm al-Sheikh, geldt nu een negatief reisadvies. „Voor wat betreft reizen naar de Sinaï geldt daarbij in het bijzonder een dreiging voor het vliegverkeer naar en van de hotelresorts”, meldt de website van het ministerie. Alle „niet-essentiële reizen” naar andere delen van Egypte ontraadt het ministerie. „Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen in het hele land”, aldus het ministerie.

Opmerkelijk is dat de AIVD zelf de informatie deelde met de luchtvaartmaatschappijen, wat normaal is voorbehouden aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. „Ik concludeer dat de informatie daar terecht is gekomen waar het moest”, zegt de NCTV-woordvoerder.

De Sinaï is onrustig sinds het aantreden van de Egyptische interim-regering onder leiding van legerleider El-Sisi deze zomer. Hij beloofde democratisering, maar valt vooral op door gewelddadig optreden tegen aanhangers van de afgezette president Morsi. Afgelopen week bevroren de Verenigde Staten om die reden een deel van de jaarlijkse militaire hulp van 1,3 miljoen dollar.

Transavia biedt momenteel alle gedupeerde passagiers de mogelijkheid Sharm al-Sheikh te verruilen voor de badplaats Hurghada, die niet in de Sinaï-woestijn ligt. Een woordvoerder kon vanochtend niet zeggen hoeveel mensen van die mogelijkheid gebruik willen maken.

    • Hugo Logtenberg
    • Dolf de Groot