Dissidenten: verleden tijd!

Gaan // Lezing SCHRIJVERS ONDER POETIN dinsdag 29 oktober SLAA i.s.m. De Rode Hoed, Amsterdam. Met Michaïl Sjisjkin, Ellen Rutten e.a.

Rusland is niet meer het land dat Vladimir Nabokov en Ivan Boenin ontvluchtten om te kunnen schrijven. Ondergronds publiceren of afgestraft worden door het regime behoort niet meer tot de orde van de dag. Toch leeft de hedendaagse Russische schrijver die nu internationale faam geniet – Michaïl Sjisjkin, van de roman Onvoltooide liefdesbrieven – in Zwitserland. Dat roept vragen op: wat is dan de status van de Russische schrijver en zijn werk? Is de schrijver toch nog steeds dissident? Kan de literatuur nog floreren in een Rusland waar nagenoeg geen dialoog meer is tussen staat en schrijver? De SLAA neemt over twee weken samen met De Rode Hoed een avond de tijd om zich te verdiepen in de rol van de hedendaagse Russische literatuur. Te gast zijn o.a. Ellen Rutten, hoogleraar letterkunde (Slavische Taal en Cultuur, UvA) en schrijver Michaïl Sjisjkin.