In beeld

De mooiste en prijswinnende natuurfoto’s van het jaar

Al 49 jaar kiezen BBC Worldwide en het Natural History Museum in Londen de mooiste foto’s die genomen zijn in het wild. Doel: het stimuleren van de natuur ontdekken, begrijpen en er op een verantwoorde manier van genieten. De verkiezing Wildlife Photographer of the Year is een wereldwijde tentoonstelling van de beste natuurfotografie. Voor veel fotografen is een nominatie een van de grootste doelen. Hier een kleine selectie van de winnaars.
Genomen bij een waterput in Botswana's Northern Tuli Game Reserve. De fotograaf zat verstopt in een gezonken vrachtcontainer. Du Toit won met deze foto de prijs voor Natuurfotograaf van het Jaar.
Greg du Toit / Essence of elephants
De Nephila inaurata is een spinnensoort uit de familie zijdespinnen. De vrouwelijke spinnen, die zo groot als een hand kunnen worden, maken kolossale webben tot 1,5 meter in diameter. Deze zijn geweven van extreem sterke zijde en hangen soms zes meter boven de grond, hoog genoeg om passerende vleermuizen en vogels te vangen en lam te leggen, al is de Nephila vooral op zoek naar vliegende insecten.
Isak Pretorius / Sticky situation
Een broedende kolonie gavialen, behorend tot de krokodilachtigen, aan de oevers van de rivier de Chambal in India. Hier klimmen de jongen op het hoofd van de moeder. Rao Pawar won met deze foto de prijs voor Talent van het Jaar.
Udayan Rao Pawar / Mother’s little headful
Een groene zeeschildpad bij het schiereiland Yucatan nabij Cancún, Mexico graast zeegras in een gebied waar de soort traditiegetrouw nesten bouwt.
Luis Javier Sandoval / Dive buddy
De gestreepte bosuil in de buurt van Burnaby, British Columbia. De fotograaf bestudeerde haar enige tijd, maakte zich vertrouwd met haar vliegroutes totdat hij haar goed genoeg kende voor het maken van de foto.
Connor Stefanison / The flight path
Zelden wordt een ijsbeer gefotografeerd terwijl deze níet op het ijs of de sneeuw loopt. De fotograaf speelde drie dagen lang een kat en muisspel waarbij deze jonge vrouwelijke ijsbeer telkens het water indook als de fotograaf dichtbij kwam. Haar nieuwsgierigheid won het uiteindelijk waardoor deze foto uiteindelijk genomen kon worden.
Paul Souders / The water bear
De sprong afwachten, dat was het moeilijkst, aldus de fotograaf. Deze vos in Yellowstone National Park ging echter zo op in het jagen dat de fotograaf alle tijd had voor de perfecte foto.
Connor Stefanison / Lucky pounce
De Nederlandse fotograaf wachtte tijdens de warme lentes die Jigokudani, Japan kent. Een plotseling opkomende koude wind geeft een surrealistisch effect, zeker wanneer er ook sneeuw bij komt kijken en de Japanse makaken die van hun vacht schudden. Maar hét fotomoment kwam niet en dus keerde Doest een jaar later terug, alleen de makaken niet. Tot deze ene, na uren wachten, opeens tevoorschijn kwam.
Jasper Doest / Snow moment
De vulkaan Tolbatsjik hield zich 36 jaar lang koest. Maar op het moment dat de lava omhoog kwam in het gebied rond Kamtsjatka, Rusland regelde de fotograaf een helikopter en aanschouwde hij lavafontijnen van soms 200 meter hoogte.
Sergey Gorshkov / The cauldron
Een vrouwelijke jaguar in Pantanal, Brazilië maakt een mannetje even duidelijk geen zin te hebben in Spielerei.
Joe McDonald / The spat