Corporaties Amsterdam sturen detectives af op Airbnb-verhuurders

De website van Airbnb, afgelopen dinsdag. Op de vakantiewoningenmarktplaats kunnen mensen hun appartement voor korte tijd onderverhuren.
De website van Airbnb, afgelopen dinsdag. Op de vakantiewoningenmarktplaats kunnen mensen hun appartement voor korte tijd onderverhuren. Foto AP/Airbnb

Amsterdamse woningbouwcorporaties maken gebruik van internetrecherchebureau Pointer Brand Protection om onderhuur via de populaire vakantiewoningenmarktplaats Airbnb op te sporen. Pointer controleert of woningen die via Airbnb worden aangeboden huurwoningen van de corporaties zijn. Voor huurders is het verboden om hun woning te verhuren, ook al is dat bij Airbnb vaak maar voor een paar dagen.

Pointer koppelt het aanbod op Airbnb via een geautomatiseerd systeem aan het woningbestand van klanten. Onder meer Ymere, Eigen Haard, de Alliantie en De Key maken gebruik van de diensten van het bedrijf.

56 gevallen van woonfraude opgespoord bij De Key

De Key zegt desgevraagd dat Pointer eind 2012 Pointer is ingeschakeld en dat er tot oktober dit jaar op die manier 56 gevallen van woonfraude zijn geconstateerd. De Key houdt niet bij of dat allemaal Airbnb betreft.

Uit documenten in bezit van NRC Handelsblad blijkt dat de corporatie betrapte huurders sommeert bedragen te betalen die in de tienduizenden euro’s lopen. Het relateert dat bedrag aan hoe lang de woning is aangeboden op Airbnb, niet hoe lang die daadwerkelijk is onderverhuurd.

De Key zegt bij monde van een woordvoerder niet bekend te zijn met deze “formule”, maar pronkt online wel met een boete van 16.470 euro die onlangs door de rechter zou zijn opgelegd.

Airbnb - doorn in het oog van gemeenten

Via het in 2008 opgerichte Airbnb zijn woningen te vinden in 34.000 steden in vrijwel elk land ter wereld. In Amsterdam woedt al langer een strijd tegen de marktplaats. Airbnb is een doorn in het oog van de gemeente, onder meer omdat er geen toeristenbelasting wordt afgedragen. Ook in New York verkeren Airbnb-verhuurders in het nauw vanwege het niet afdragen van belastingen.

In een zaak die was aangespannen door een vereniging van eigenaren (VVE) oordeelde het Hof in Amsterdam deze week dat de eigenaar zijn appartement niet via Airbnb mocht verhuren omdat de VVE-reglementen dat niet toestaan. Veel VVE-reglementen sluiten dergelijke short-stay verhuur uit.

Projectleider Woonfraude Latoya Zeegelaar van Pointer zegt dat vooral in de zomermaanden en vakantieperiode een hausse in het aanbod van woningen op Airbnb zichtbaar is. Ze heeft wel het idee dat het aanbod van huurwoningen minder wordt.

“Airbnb is er zelf ook strenger op geworden en hebben hun algemene voorwaarden gewijzigd waardoor het verhuren vande eigen huurwoning officieel niet is toegestaan.”