Geen besluit over bezoek koning, coalitie houdt vast aan Ruslandjaar

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil nu nog niet beslissen of koning Willem-Alexander begin november wel of niet naar Rusland moet afreizen. Ook heeft de coalitie nog geen trek in het afblazen van het Ruslandjaar.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) wil nu nog niet beslissen of koning Willem-Alexander begin november wel of niet naar Rusland moet afreizen. Ook heeft de coalitie nog geen trek in het afblazen van het Ruslandjaar.

PvdA stelt in het debat vanmiddag over de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch in Moskou, dat over de reis van de koning eind deze maand nog een besluit kan worden genomen. Dan vergadert de Kamer opnieuw, na de herfstvakantie.

De minister zei dat het bezoek van Willem-Alexander afzeggen gelijk staat aan het verantwoordelijk stellen van de Russen voor wat er met Elderenbosch is gebeurd. Timmermans weigerde sowieso de koning te betrekken in de diplomatieke rel die is ontstaan.

Timmermans wil eerst verder onderzoek afwachten alvorens te bepalen of de koning naar Rusland moet afreizen. Coalitiegenoot VVD wilde ook niet direct conclusies trekken en wil in het vriendschapsjaar met de Russen niet de relatie van 400 jaar in de waagschaal stellen. “Wij gaan niet de handelsrelatie van dertig miljard op het spel zetten”, aldus VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Politiek-verslaggever van persdienst Novum, Roelf Jan Duin, ziet het uitstel van een beslisisng als een extra kans voor de Russen:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Rusland heeft dus nog tot 30 oktober de tijd om te transformeren tot een voorbeeldige rechtsstaat. Dat moet lukken.

PVV, SP en D66 willen Ruslandjaar afhouden

Alle partijen hadden aan minister Timmermans wel vragen over garanties dat het ambassadepersoneel in Moskou veilig is. Verder vond GroenLinks dat de viering van het Ruslandjaar niet zomaar moet worden gestaakt:

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Op agenda viering Ruslandjaar staan heel veel evenementen mbt homorechten. Van Ojik GL: zou jammer zijn als die niet doorgaan. #Ruslandrel

De PVV, SP en D66 riepen tijdens het debat op tot af- of uitstel van het Ruslandjaar. De VVD wil Timmermans “alle ruimte” te geven om de “infame daad” op te lossen. De minister zelf peinst er ook niet over de plannen af te blazen.

Twitter avatar JosHeymans Jos Heymans Timmermans weet niet hoe lang onderzoek Russen gaat duren en hoe het wordt opgezet. Hoopt daarover spoedig meer info te krijgen. #Ruslandrel

VVD haalt uit naar Twitterende D66’er

VVD’er Ten Broeke haalde hard uit naar D66’er Sjoerd Sjoerdsma, die meteen na het bekend worden van de mishandeling via Twitter liet weten dat het vriendschapsjaar moest worden beëindigd.

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Wat D66 betreft betekent dit het einde van het Nederland-Rusland jaar.

Dat Sjoerdsma niet wil dat het bezoek van koning Willem-Alexander doorgaat, noemde Ten Broeke eveneens onverstandig. D66 maakt Willem-Alexander hiermee tot “pion” in de betrekkingen met Rusland, aldus de VVD’er. Vrijwel alle Kamerleden eisten dat Nederlandse diplomaten in Rusland hun werk veilig moeten kunnen doen.

    • Jules Seegers