Carlos Slim stuit op onbegrip bij KPN

Foto Reuters

Als ervaren spelers in de telecomsector elkaar spreken heerst er al snel een sfeer van ons kent ons: netwerkjongens onder elkaar. Maar dat vertrouwen ontbrak in de onderhandelingen tussen América Móvil en KPN.

De afgelopen maanden spraken beide partijen elkaar doorlopend, via telefoontjes, videoconferenties, bezoeken over en weer. De communicatie aan de buitenwacht verliep louter via persberichten – vaak summier of juist lang en bijtend van toon. Aan de onderhandelingstafel waren de verhouding net zo stroef – zeker toen de beschermingsstichting van KPN met de voorgenomen overname ging bemoeien.

De Mexicanen hadden het gevoel dat KPN met twee monden sprak: uit de KPN-top kreeg América Móvil andere signalen dan van de beschermingsstichting. De Mexicanen deden naar hun inzicht een grote toezegging op het moment dat ze beloofden belangrijke overheidscontracten te garanderen. Dat werd niet beantwoord met een gebaar vanuit het KPN-kamp.

KPN had op zijn beurt ook het idee met twee partijen te spreken: vertegenwoordigers van het bedrijf América Móvil zaten fysiek aan tafel, maar op de achtergrond moest elke beslissing goedgekeurd worden door de grootaandeelhouder, de familie van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim. Dat vergde extra tijd, en mede vanwege het tijdsverschil met Mexico maakte dat de gesprekken extra stroperig. Het ontbreekt KPN, zo werpen de Mexicanen tegen, aan een stevige aandeelhouder die de koers bepaalt en daaraan vasthoudt. KPN zwabbert te veel.

En dan was er onenigheid over de prijs. Dat Carlos Slim geen cent afweek van zijn voorgenomen bod van 2,40 euro valt te begrijpen. Hij sloeg in mei vorig jaar de plank mis toen hij 8 euro per aandeel betaalde, en de KPN-koers in een vrije val raakte. Het was een miljardenstrop voor América Móvil.

KPN had gehoopt ergens in de buurt van 2,65 euro per aandeel te zullen eindigen. Die premie op dat bod is gebaseerd op de hogere prijs die KPN voor de verkoop van zijn Duitse dochter E-Plus krijgt: E-Plus wordt niet voor 8,1 miljard maar voor 8,55 miljard euro verkocht aan het Spaanse Telefónica en het levert ook nog eens fors belastingvoordeel op.

Maar dat is voor América Móvil een te bittere pil: de extra opbrengst van E-Plus hebben de Mexicanen nota bene zelf bevochten. Bovendien is het de verwachting dat Duitse en Europese toezichthouders de fusie tussen O2 en E-Plus alleen onder strenge voorwaarden toestaan.

En wat gebeurt er met KPN? Topman Blok heeft zijn aandeelhouders iets uit te leggen. Een bod van een andere koper lijkt onwaarschijnlijk zolang América Móvil zijn aandeel van bijna 30 procent houdt. Het is te verwachten dat de Mexicanen KPN nog een jaartje laten doormodderen. Als het aandeel dan nog verder wegzakt, kan Slim alsnog zijn slag slaan.

    • Marc Hijink
    • Cees Banning