BMW doneert aan Merkel ...

BMW gaf 690.000 euro aan de CDU van Angela Merkel De gift komt op een ongelukkig moment Maar dat de Groenen niet in de regering komen, heeft een andere reden: het minimumloon

None

In Duitsland is grote verontwaardiging ontstaan over een gift van 690.000 euro aan de CDU van bondskanselier Merkel door de eigenaren van het autobedrijf BMW. De gift komt op een ongelukkig moment, omdat de Duitse regering net deze week met succes een nieuwe Europese richtlijn heeft tegengehouden voor schonere auto’s. BMW had grote bezwaren tegen de richtlijn.

Volgens een woordvoeder van de familie Quandt, die voor 46,7 procent eigenaar is van BMW, heeft de gift niets met de richtlijn te maken. Het geld is gedoneerd „voor het succesvolle werk van de bondskanselier bij de bestrijding van de eurocrisis”. Al dit voorjaar zou de familie hebben besloten tot de gift, maar om niet de indruk te wekken dat BMW zich wilde bemoeien met de verkiezingsstrijd werd besloten het geld pas begin oktober over te maken.

Overigens werd er ook in het voorjaar al door de Duitse regering in Brussel gelobbyd voor afzwakking van de richtlijn voor schone auto’s. Dat leidde in juni tot belangrijke aanpassingen.

Jürgen Trittin, oud-partijleider van de Groenen, twitterde dinsdagmiddag dat BMW voor 690.000 euro het Duitse klimaatbeleid heeft gekocht. En Ulrich Kelber, vicefractievoorzitter van de SPD, noemde in een reactie in de krant Die Welt de gang van zaken „volledig onacceptabel”. Kelber riep de CDU op het geld niet aan te nemen.

De kans daarop lijkt klein. Want de CDU liet in een reactie weten dat de gift „op geen enkele manier verband hield of houdt met individuele politieke beslissingen”. De familie Quandt steunt de CDU al vele jaren, aldus de verklaring van het partijkantoor, ook in tijden dat de partij in de oppositie zat.

De Süddeutsche Zeitung vroeg zich gisteren in een commentaar af of bondskanselier Merkel te koop is. De krant wijst erop dat politieke partijen geen geld mogen aannemen als dat „herkenbaar gegeven wordt om daarmee een bepaald voordeel te behalen”. Maar wanneer is iets ‘herkenbaar’, stelt de krant, die vindt dat de CDU in ieder geval de schijn tegen heeft.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung vindt de kritiek overdreven. Is het verdacht dat Merkel zich in Brussel inzet voor de Duitse auto-industrie, die goed is voor 750.000 banen? En heeft Sigmar Gabriel, partijvoorzitter van de SPD, zich als minister van Milieu in het verleden niet ook tegen de richtlijn voor schonere auto’s gekeerd? Bovendien, schrijft de krant, steunt BMW niet alleen de CDU. De CSU, Merkels Beierse zusterpartij, ontving dit jaar 144.000 euro, de sociaal-democratische SPD 107.000 euro en de liberale FDP 69.000 euro.