Bijlo treft doel in het heelal

Het kabinet heeft hem gevraagd als huiscabaretier naar de planeet Mars te gaan, zegt Vincent Bijlo – en dat klinkt als uitgangspunt voor zijn nieuwe programma weliswaar een beetje flauw, maar hij weet er wel een voorstelling van te maken waarin veel ongelijksoortige verhalen als vanzelfsprekend bij elkaar passen.

De enkele reis naar Mars blijkt niet alleen een logisch kader te vormen voor een pakkende conference vol geluidseffecten over de geschiedenis van het heelal – cabaret op wetenschappelijke basis – maar ook voor scherpe herinneringen aan zijn eigen jeugdjaren en tot doortastende terzijdes waarin zijn actuele betrokkenheid doorklinkt: „God is een drone / Obama is Zijn Zoon.”

Enkeltje Mars is Bijlo’s vijftiende soloprogramma in bijna 25 jaar. Hij is in de loop der jaren steeds evenwichtiger geworden, en daardoor steeds doeltreffender. In deze voorstelling weet hij af en toe zelfs stilte af te dwingen als er geen reden tot lachen meer is. En de misverstanden die zijn blindheid tot op de dag van vandaag bij de buitenwereld oproept, zijn wederom aanleiding voor rake grappen en veelzeggende, poëtische zinnetjes, zoals: „Ik moet altijd horen voordat ik dingen zie – voordat er dingen zijn.”

Ook die zinsneden maken Bijlo tot een cabaretier met authentiek engagement en een heel eigen vocabulaire.

    • Henk van Gelder