Alsof de kijker zelf blind wordt

Arthouse //

How to describe a cloud

Regie: David Verbeek. Met: Lu Huang, Wu Pong Fong, Lu Yi Chin. In: 6 bioscopen

David Verbeek is geen filmmaker die gaat zitten afwachten, maar die, als hij dan zo nodig op geld moet wachten voor een volgend groot filmproject, liever de camera ter hand neemt om tussendoor een andere, kleinere film te maken.

How to Describe a Cloud is zo’n film, in guerrillastijl geschoten met een eenvoudige Canon-fotocamera, maar tegelijk zijn meest volwassen en complexe werk.

Verbeek (1980) vertelt in zijn nieuwe film het verhaal van multimediakunstenares en nachtvlinder Liling die de zorg voor haar langzamerhand blind wordende moeder op zich neemt. Voor een deel is dit ook het verhaal van een filmmaker die zich afvraagt hoe je het onnoembare moet filmen: ‘Hoe beschrijf je een wolk?’

Die vraag uit de titel is de vraag die Liling zich stelt. Ze wil alles op alles zetten om het visuele geheugen van haar moeder te behouden, terwijl haar moeder haar juist vertelt dat ze door haar zicht te verliezen een nieuw zintuig ontwikkelt. Terwijl Liling zoveel mogelijk probeert om de oude wereld te behouden, gaat haar moeders waarneming langzamerhand over in een ander bewustzijn. De dood? Of een leven na de dood?

Soms ziet het eruit alsof we zelf blind worden. Onze ogen moeten voortdurend wennen. Dit wederzijdse scherpstellen van toeschouwer en film levert verrassende inzichten over onze communicatiemaatschappij op, evenals wonderschone beelden.

    • Dana Linssen