Advocaat wilde geen club trainen maar kiest nu toch voor ‘warm’ AZ

Met Dick Advocaat benoemt AZ, dat een oplossing wilde voor de lange termijn, voor de rest van dit seizoen een trainer die eigenlijk geen club meer had willen coachen.

None
Foto ANP

Als ze bij AZ een nieuwe trainer zoeken, doen ze dat volgens een vast stramien. „We hebben permanent een schaduwlijst, voor het geval dat”, zei directeur voetbalzaken Earnest Stewart gisteren in het AFAS Stadion. „Als het aan de orde komt, gaan we onszelf aan de hand van die lijst informeren: wat is er mogelijk, wie is er beschikbaar?”

Na het ontslag van Gertjan Verbeek, op 29 september, kwam de Alkmaarse club eerst terecht bij Fred Rutten. Hij zou een kandidaat zijn voor de langere termijn, zoals AZ graag wil. Maar Rutten, die deze zomer opstapte bij Vitesse, was niet per direct beschikbaar. AZ speelt nog zestien wedstrijden tot de winterstop, zei directeur algemene zaken Toon Gerbrands. „Dan kun je niet wachten tot 1 januari om een trainer te benoemen.” Andere langetermijnkandidaten bleken evenmin te kunnen of te willen.

En dan, zei Stewart, „bel je iemand van wie iedereen zegt dat hij het toch niet doet”. Zo deed AZ het in 2005, toen het tegen alle verwachtingen in Louis van Gaal wist te strikken als nieuwe trainer. En zo deed de club het nu weer. De 66-jarige Dick Advocaat, die deze zomer na een weinig succesvol dienstverband vertrok bij PSV, had gezegd dat hij geen club meer wilde trainen, maar kreeg toch een telefoontje. Na twee dagen bedenktijd ging de Hagenaar akkoord.

Eerder, in het seizoen 2009-2010, was Advocaat al vijf maanden trainer geweest van AZ. Ook nu heeft hij weer getekend voor een korte periode, tot het eind van het seizoen. Enkele clubs uit het buitenland had hij afgezegd, zei Advocaat gisteren tijdens de persconferentie rond zijn benoeming, „waaronder een heel grote”. Maar daar had hij „geen zin meer in”, vanwege de grote druk die daarbij komt kijken. Op namen ging hij niet in. In Turkse media had rondgezongen dat Galatasaray belangstelling zou hebben.

Waarom AZ dan wel? Advocaat: „Ik heb vijf heel leuke maanden gehad hier. Het is een club met veel warmte, in een fijne omgeving, met mensen die ik vertrouw. Als iemand dan belt, ben ik makkelijk over te halen.”

De ambities van Advocaat – geen clubtrainer, wel bondscoach – blijven onveranderd. Enkele kleinere landen, waaronder Ierland, hebben contact met hem opgenomen om hun nieuwe trainer te worden. Advocaat vroeg om uitsluitsel, en tekende toen dat uitbleef bij AZ.

Maar Advocaat heeft het trainerschap van AZ al eerder gecombineerd met dat van een land – toen België. Ook nu sluit hij dat niet uit, al moet daar nog „over gesproken worden” met de clubleiding, zei hij.

Met de benoeming van Advocaat voor een maand of acht zit een club die een lange termijnoplossing wilde nu met een trainer die geen club meer wilde coachen en die AZ het liefst zou combineren met een bondscoachschap. Toch deed Stewart gisteren erg zijn best de benoeming van de oud-bondscoach te rechtvaardigen. Zo wees hij op het palmares van de trainer, met onder meer vier landstitels en de UEFA Cup.

Had de clubleiding ook nagedacht over het karakter van Advocaat? Zijn voorganger was immers ontslagen vanwege diens dominante en onbuigzame karakter.

Ja, zei Stewart. „De groep heeft leiderschap nodig.” Was Verbeek dan geen leider? Ja, zei Stewart. „Dat was Gertjan ook. We hebben een coach nodig die de spelers de weg wijst, en die alles eruit haalt wat erin zit.” En dat deed Verbeek dus niet meer? Nee, zei Stewart, die nog toevoegde dat hij niet vreest dat Advocaat te dominant is voor deze spelersgroep.

Ook Advocaat ging nog even in op het lot van zijn collega. „Gertjan is een andere persoonlijkheid dan ik. Elke methode is op een zeker moment uitgewerkt. Dat is inherent aan de voetballerij. Ik ben ook wel dominant, maar ik vertel het met een grap. Ik ben wel duidelijk een kort, maar je moet soms ook kunnen lachen.”

Gerbrands zei zich geërgerd te hebben aan media die speculeerden over de nieuwe trainer. „Ik had mijn vrouw heel wat uit te leggen: ik zou hebben gedineerd met Ron Jans en met Frank Rijkaard.” Voor de periode na 30 juni, de dag dat Advocaats contract afloopt, heeft AZ nog met niemand gesproken, benadrukte Stewart gisteren. Ook niet met Rutten? „Ik ga niet op namen in.”

    • Derk Walters