KPN 10 procent lager bij beursopening - ‘KPN kan zelfstandig verder’

Het hoofdkantoor van KPN.
Het hoofdkantoor van KPN. Foto ANP / Koen van Weel

Het aandeel KPN is vanochtend bij het openen van de beurs 10 procent gedaald. Het aandeel zakte tot bijna 2,18 euro. De koersdaling kan worden toegeschreven aan het intrekken van het bod op KPN door telecombedrijf América Móvil. KPN-topman Eelco Blok heeft benadrukt dat KPN zelfstandig verder kan.

Tom Muller, analist bij Theodoor Gilissen, zegt tegenover nrc.nl over de koersdaling:

“Toen duidelijk werd dat América Movil een bod wilde uitbrengen zijn beleggers gaan speculeren op het aandeel, waardoor deze is gestegen. Nu het aanbod is ingetrokken is deze speculatie niks meer waard en daalt het aandeel. Of het aandeel terugvalt op het niveau van voor het overnamebod, is op dit moment onduidelijk.”

‘KPN heeft geen partner nodig’

In reactie op het ingetrokken bod zegt KPN-topman Blok tegenover BNR dat KPN niet te koop staat en zonder partner verder kan:

“KPN staat niet te koop. We gaan door op de ingeslagen weg. We hebben ons de afgelopen tijd zowel operationeel als financieel versterkt, waardoor we onze strategie zelfstandig door kunnen zetten.”

Daarnaast zijn de onderhandelingen volgens Blok niet alleen stukgelopen op de verkoopprijs:

“Het ging om het totaalpakket, dat het bod acceptabel had moeten maken voor alle belanghebbenden. Daarbij ging het zowel om de aandeelhouders, als de klanten en de medewerkers. De combinatie die ze boden was onacceptabel. Het leek erop dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang wilden zitten.”

‘Intrekken overnamebod mogelijk strategie’

Onze economieredacteur Marc Hijink zei gisteren over het intrekken van het overnamebod:

“De overname is nu voorlopig uit de lucht, maar América Móvil blijft met 30 procent een groot aandeelhouder, dus het is niet uit te sluiten dat dit strategie is. Het zijn harde onderhandelaars. KPN heeft de laatste tijd onderhandeld over een hoger bod. Beleggers hadden ook de verwachting dat dat bod er zou komen. Gisteren kwam het aandal voor het eerst boven 2,40 euro uit, de prijs die het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil tot nu toe zei te willen betalen.”

‘Ongevraagd bod’

Eerder gaf América Móvil nog aan om 2,40 per aandeel van KPN te willen betalen. KPN kwalificeerde die toenadering van de Mexicanen eerder als een “ongevraagd bod”. Een beschermingsconstructie tegen ongewenste overvallen werd in september in stelling gebracht.

Toen oefende een aan KPN gelieerde stichting het recht uit om nieuwe aandelen KPN te kopen waardoor de Mexicanen niet de meerderheid van de zeggenschap over KPN kunnen verkrijgen.

    • Nando Kasteleijn