Zij willen een baan scoren

&samhoud nam deze maand een junioradviseur aan na een opvallende procedure Het adviesbureau liet de kandidaten voetballen Een mannenidee? „Misschien wel ja”

Op het sportpark in Groenekan, een dorp vlakbij Utrecht, werken zestien jonge mannen zich in het zweet. Het is september, de zon schijnt fel en het veld is droog. Van hun prestaties op het voetbalveld hangt heel wat af. Ze willen allemaal een baan bij adviesbureau &samhoud. De vier sollicitanten die vandaag het meeste op weten te vallen tijdens het spel, de tactiekbespreking en de een-op-eengesprekken tussen de wedstrijden, mogen door naar de volgende sollicitatieronde. De sollicitatie wordt afgesloten met een voetbalwedstrijd tegen het personeel van &samhoud.

Adviesbureau &samhoud heeft vestigingen in Utrecht, Kuala Lumpur en Zürich. Er werken 120 mensen bij de adviesafdeling van het bedrijf. Vrouwen zijn er nu in de meerderheid, dus met de voetbalsollicitatie wil het bedrijf mannen aan zich binden, legt senior adviseur Sander Asma uit. Volgens hem is de teamsport goed te vergelijken met wat hij dagelijks op zijn werk doet. „Hard werken en samen resultaten behalen”, zegt hij. Lachend: „Een mannenidee? Misschien wel ja.”

Voor de voetballers is de sollicitatie misschien een goede kans om hun kwaliteiten te laten zien, maar er is natuurlijk ook een groep mannen die niets met de sport heeft. Asma is niet bang om de potentiële werknemers met deze sollicitatiemethode uit te sluiten. „Op zich kun je altijd bij ons solliciteren. Dan kom je gewoon op kantoor voor een gesprek.” En dat geldt dit keer ook voor de vrouwelijke sollicitanten.

Asma ziet het toernooi liever als een poging om de mannen goed te leren kennen. „Het is misschien wel ludiek, maar je ziet wel hoe iemand zich opstelt.” Hij staart uit het raam van de sportkantine naar het voetbalveld waar zijn collega’s de sollicitanten langs de lijn aanmoedigen. „En je ziet of ze willen winnen. Je moet je bij iemand afvragen of je met hem kunt samenwerken. Zo van: met hem zou ik voor werk wel een paar uur in de auto naar Duitsland kunnen zitten.”

Het is niet de eerste keer dat &samhoud op een bijzondere manier nieuwe werknemers uitkiest. Eerder organiseerde het bedrijf een ‘change workshop’. Toen werkten klanten, medewerkers en sollicitanten samen aan een bestaande case. Naderhand vroeg &samhoud aan de klanten wie zij de beste adviseurs vonden. Ook hield het bedrijf in het verleden regelmatig een ‘sollicitantengala’ waarop klanten een probleem voorlegden aan de sollicitanten.

Nadat de eerste wedstrijd is afgefloten, loopt de boomlange Jont Groenendaal (25) opgewekt van het veld. Hij valt op tussen de andere deelnemers, omdat hij als enige niet nat is van het zweet. „Ik stond op doel’’, legt hij uit. „De volgende wedstrijd hoop ik wel dat ik iets meer van mezelf kan laten zien door op het veld te staan.” Eerlijk gezegd sluit deze manier van solliciteren niet echt aan op zijn persoonlijke interesse. „Het is al meer dan tien jaar geleden dat ik voor het laatst op het voetbalveld stond.”

Ook het mannelijk personeel van &samhoud heeft zich inmiddels in sportkleding gehuld voor de wedstrijd die ze straks tegen de sollicitanten moeten spelen. „Bij ons werken mensen die van sport houden”, zegt hr-manager Rosanne Preyde. „Veel mannen voetballen, veel vrouwen hockeyen. De topsportmentaliteit waar het bedrijf volgens haar naar op zoek is, matcht met kernwaarde intensiteit: gedrevenheid en ‘de beste willen zijn’.

Maar iemand die minder presteert op het veld kan ook andere goede eigenschappen hebben, wil ze benadrukken. „Onder de zestien sollicitanten zijn er een stuk of vijf die weinig met voetbal hebben.” En die laten ze natuurlijk niet afvallen op hun feitelijke voetbalkwaliteiten. „Eén van hen is bijvoorbeeld professioneel roeier, dan heb je weer andere kwaliteiten.”

    • Romy van der Poel