Zwitserland is beter dan Oranje

Het is duidelijk, volgens wereldvoetbalbond FIFA: Zwitserland en Colombia horen tot de beste acht voetballanden van de wereld, Nederland niet. Samen met Brazilië, Spanje, Duitsland, Argentinië en België mogen Zwitserland en Colombia volgend jaar op het WK in Brazilië elk een van de acht poules in de eerste ronde aanvoeren. De status van ‘groepshoofd’ zou voor Nederland gunstig zijn geweest om in de eerste ronde enkele toplanden te ontlopen. Uruguay wordt het achtste groepshoofd, als het zich in een barrage met Jordanië plaatst voor het WK.

Onlangs besloot de FIFA de beste zeven landen van de wereldranglijst, aangevuld met gastland Brazilië, groepshoofd te maken. Die lijst wordt gemaakt aan de hand van de resultaten van de afgelopen vier jaar, waarbij het laatste jaar zwaar weegt. Hierdoor staat Colombia, dat in 1998 zijn laatste WK speelde, hoger dan WK-finalist Nederland.

Nederland had tot gisteren nog een kleine kans groepshoofd te worden. Oranje deed wat moest: winnen uit bij Turkije (0-2). Maar omdat resultaten van andere landen voor Oranje ongunstig waren, loopt het de kans om in de groep te komen bij Brazilië of Spanje.