Van rap tot trance totaria

None

(Niet) luisteren // pop Marco Borsato ‘Muziek’ Nieuwe single (tekst John Ewbank)

Eerst was hij eenzaam. Was hij „verdwaald, ergens in de tijd. De algehele zin van het leven even kwijt”. Dan realiseert hij zich: maar er is altijd muziek! Muziek redt, biedt troost en verlicht, is de boodschap van Marco Borsato. Gisteren klonk zijn nieuwe single ‘Muziek’ op diverse Nederlandse radiozenders. „Het geluid van deze tijd”, aldus de zanger. Maar op Twitter – het nummer was direct trending topic – was het oordeel vernietigend. ‘Nog erger dan het Koningslied’, schreven sommigen over het lied. Schrijver Nico Dijkshoorn ging „drie uur huilend onder de douche staan”. Vooral componist John Ewbank, die het nummer met producer Baggi Begovic maakte, moest het ontgelden. Eerder trok hij zijn ‘Koningslied’ terug na een „grimmige sfeer op de sociale media”.

Borsato noemt het liedje zijn nieuwe ‘Rood’, zijn hit uit 2006 waar vele muziekgenres samenkwamen. Ook ‘Muziek’, bombastisch in sound en gezwollen emotekst, bulkt van stijlen, inclusief kinderlijke rap van Ali B: „Het spreekt alle talen”. (Wat? Hét muziek?)

Het begint als een gangbaar dancenummer, in de lijn van de Zweedse hit-dj Avicii: een ingetogen begin met aanzwellende synthesizers en een steeds snellere beat loopt op naar een catchy ontladend trancerefrein. Daarin wordt Borsato opgetild door muziek: „Ze overstemt alle klanken van mijn twijfels in mijn kop.” Dan slaat de stemming om: de ik-persoon wordt een vader die zijn vrouw verloor. Klassieke aria, stemmige sfeer. „Het eerste hoort bij Sensation, het tweede bij ‘cremation’”, aldus een twitteraar.

    • Amanda Kuyper