Uitzending McCann levert 150 tips op

De Britse hoofdinspecteur Andy Redwood gisteren in het programma Opsporing Verzocht, waar hij een oproep deed aan Nederlanders om tips te geven omtrent de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann in Portugal.
De Britse hoofdinspecteur Andy Redwood gisteren in het programma Opsporing Verzocht, waar hij een oproep deed aan Nederlanders om tips te geven omtrent de verdwijning van het Britse meisje Madeleine McCann in Portugal. Foto ANP / Ferdy Damman

De uitzending van Opsporing Verzocht rond de verdwijning van Madeleine McCann heeft tot nu toe 150 reacties in Nederland opgeleverd, meldt persbureau Novum. In het tv-programma werden Nederlanders die in de dagen rond de verdwijning van McCann in Praia da Luz in de Algarve waren opgeroepen zich te melden.

Ook meldingen van Nederlanders die tussen 28 april en 10 mei 2007 niets verdachts hebben gezien zijn welkom, zei de Britse rechercheur en onderzoeksleider Andy Redwood in de uitzending. Er waren toen veel Nederlanders op de Portugese vakantiebestemming. Uit onderzoek bleek al dat in de 24 uur voor en na de verdwijning 146 Nederlandse nummers in het gebied waren.

De meldingen worden verzameld door de Nederlandse politie, maar die onderzoekt de zaak verder niet. “Wij helpen puur onze Britse collega’s, ook omdat het voor Nederlanders gemakkelijker is om in het Nederlands een melding door te geven, maar we sturen alles door naar de Britse politie”, zegt een woordvoerder van de politie in Rotterdam.

Bekijk hier de uitzending van Opsporing Verzocht van gisteren terug:

Politie is op zoek naar een man die in de buurt werd gezien

Het destijds 3-jarige meisje verdween op 3 mei 2007 uit het appartement in Portugal waar zij met haar ouders de vakantie doorbracht. Maandag maakte de Britse politie al bekend het accent van haar onderzoek naar de verdwijning te hebben gewijzigd. Een man die eerder werd bestempeld als mogelijke ontvoerder is niet langer verdacht.

De politie is nu op zoek naar een andere man die op de avond van de verdwijning werd gezien met een kind in zijn armen. Van hem werd maandag in het BBC-programma Crimewatch en gisteren in Opsporing Verzocht een compositietekening getoond. Ook worden enkele andere mannen gezocht die Nederlands of Duits met elkaar spraken.

Compositietekening van de Britse politie van een mogelijke verdachte in de zaak-Maddie. Tekening Reuters / Metropolitan Police

De Britse politie heeft na de uitzending van Crimewatch van maandag duizend telefoontjes en vijfhonderd e-mails over de zaak gekregen. Er werden ook namen genoemd. Hoeveel Nederlanders bij die meldingen zaten is niet bekend.