Ophef over nieuwe baan Rehwinkel

Peter Rehwinkel, oud-burgemeester van Groningen.
Peter Rehwinkel, oud-burgemeester van Groningen. Foto ANP/ Remko de Waal

Er is ophef ontstaan over de nieuwe baan van Peter Rehwinkel, de vertrokken burgemeester van Groningen. In berichtgeving van het AD vanochtend werd getwijfeld aan de echtheid van de baan in Spanje. Daarover bestaat nu onduidelijkheid.

Het AD schrijft dat er niets concreets over de baan van Rehwinkel is afgesproken. Hij zou zelf hebben voorgesteld te onderzoeken of hij aan de slag kan als fulltime rampenmanager. Volgens het AD houdt in Spanje niemand rekening met zijn komst. Rehwinkel maakte begin deze maand bekend te zijn benoemd als Special Representative on Local Government Disaster Management. Dit zou de reden zijn voor zijn plotselinge vertrek als burgemeester.

Update 13.27 uur: UCLG heeft inmiddels een verklaring uitgeven. Daaruit wordt nog niet duidelijk of Rehwinkel daadwerkelijk naar Spanje moet verhuizen, wel dat Rehwinkel voor de organisatie gaat werken.

“Driven by the conviction that, regardless of the conflict or crisis, recovery starts by re-establishing local governments, the Executive Bureau agreed to mandate the Mayor of Groningen in his capacity as member of the Executive Bureau to act as Rapporteur on this topic and explore possibilities of establishing feasible mechanisms, such as response protocols or facilities.”

De baan bij de organisatie United Cities and Local Governments (UCLG) in Barcelona is onbetaald, daarom eist Rehwinkel wachtgeld op. Dat wekte eerder al woede, omdat de burgemeester uit eigen beweging vertrekt. Rehwinkel is volgens zijn woordvoerder op vakantie en wil niet inhoudelijk reageren.

Onze Groningen-correspondent Wubby Luyendijk nuanceerde de berichtgeving van het AD, die nrc.nl ook had overgenomen, al eerder. Volgens haar heeft Rehwinkel in de gemeenteraad verklaard dat de baan nog niet bestaat en dat hij de mogelijkheden bekijkt om de functie in te vullen. “Op termijn zal die baan er gewoon kunnen zijn.”

‘Ook als ex-burgemeester kan hij functie uitvoeren’

Update 16.20 uur: De gemeente Groningen is ook met een verklaring gekomen. Ook als ex-burgemeester kan Rehwinkel de functie bij UCLG uitvoeren:

“De heer Rehwinkel heeft per 1 november zijn ontslag ingediend als burgemeester van Groningen. Hij maakt daarbij gebruik van de wachtgeldregeling. Het college van B&W houdt hem aan alle verplichtingen die daarbij horen.

De heer Rehwinkel is door de internationale organisatie UCLG (United Cities and Local Governments) benoemd. Aan het college van B&W is door de VNG gemeld dat het feit dat de heer Rehwinkel straks geen burgemeester meer is, niet automatisch betekent dat hij deze functie verliest.

Verder is de loopbaan van de heer Rehwinkel na zijn vertrek uit Groningen een kwestie tussen de heer Rehwinkel zelf en de VNG en de UCLG. Voor verdere informatie verwijst het college naar deze instanties.”