Stofje bestrijdt stralingschade

Het stofje DIM beschermt proefdieren tegen schade door bestraling, bijvoorbeeld bij therapie tegen kanker. DIM beschermt het gezonde weefsel. Tumoren die in de proefdieren groeiden legden wel het loodje door de stralingsdosis.

Dat schrijven onderzoekers van Chinese en Amerikaanse universiteiten deze week in PNAS (early online edition). Ze denken dat DIM ook kankerpatiënten die radiotherapie krijgen kan beschermen. Mensen kunnen DIM in flinke hoeveelheden veilig slikken. De muizen in het experiment kregen hoeveelheden die overeenkomen met 20 gram DIM voor een mens van 80 kilo.

DIM (3,3’-diindolylmethaan) ontstaat altijd al – in bescheiden hoeveelheid – in de maag van mensen die kool hebben gegeten. Koolsoorten, maar ook waterkers en rucola bevatten van nature het stofje waar in het zure maagsap DIM uit ontstaat.

Bekend is dat kool enige bescherming biedt tegen het krijgen van kanker. Er zijn ook voedingssupplementen te koop waar DIM, of het voorlopermolecuul indol-3-carbinol in zit. Het moleculaire mechanisme waarop DIM bescherming biedt tegen kanker is niet bekend.

Nu is wel opgehelderd dat DIM tegen straling beschermt doordat het stofje in cellen de enzymen activeert die DNA-schade repareren. Daarmee is DIM een stralingsbeschermer met een unieke werking. Omdat DIM ook kort na de stralingsdosis werkt zou het ook gegeven kunnen worden aan mensen die per ongeluk zijn blootgesteld aan te veel radioactieve straling.