Stemming in Huis over schuldenplafond afgeblazen

Eric Cantor, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden verlaat Capitol Hill nadat een stemming is afgeblazen over een nieuw voorstel voor verhoging van het schuldenplafond.
Eric Cantor, leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden verlaat Capitol Hill nadat een stemming is afgeblazen over een nieuw voorstel voor verhoging van het schuldenplafond. Foto Reuters / Joshua Roberts

Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft vannacht de stemming afgeblazen over een nieuw voorstel om het schuldenplafond te verhogen. De Republikeinen in het Huis, die er in de meerderheid zijn, zeiden dat ze dichtbij een deal zijn, maar dat de details nog moeten worden uitgewerkt.

De Republikeinen zeggen dat ze vandaag mogelijk met een nieuw voorstel komen. Morgen is de deadline voor de verhoging van het schuldenplafond. Als er dan geen akkoord ligt, komt de VS in acute geldnood. De overheid kan dan geen geld meer lenen en zal later deze maand niet meer aan alle betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Het voorstel dat gisteren nog op tafel lag zou het schuldenplafond tijdelijk verhogen zodat de overheid tot 7 februari geld kan lenen, en de overheid open houden tot 15 januari. Een ander voorstel van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden werd gisteren al afgewezen door de Democraten.

Pizza’s voor de medewerkers en Congresleden op Capitol Hill, die deze dagen flink wat uren maken tot in de late avond. Foto AFP / Alex Wong

De leider van de Democraten in de Senaat Harry Reid en de Republikeinse leider Mitch McConnell zouden op dit moment ook naar voorstellen kijken die het besluitvormingsproces kunnen versnellen. Want al wordt er een akkoord bereikt, dan nog kunnen er vertragende procedures in de Senaat plaatsvinden.

Fitch verlaagt triple A-rating als er geen deal komt

Kredietbeoordelaar Fitch heeft gezegd dat als de VS niet op tijd het schuldenplafond weten te verhogen, de VS triple-A-status kan verliezen. Fitch denkt dat de VS zijn renteverplichtingen wel zal nakomen, maar voorziet grote problemen, als ambtenaren en uitkeringsgerechtigden geen geld meer krijgen.

Andere kredietbeoordelaars kijken vooralsnog de situatie even aan. Moody’s zei van de week dat het verwacht dat de VS wel aan de renteverplichtingen zal blijven voldoen. Standard & Poor’s verlaagde de kredietwaardigheid van de VS in augustus 2011 nog naar AA+. Drie maanden geleden gaf het Amerika een positief vooruitzicht.

    • Anouk Eigenraam