Simone van Saarloos als nieuwe columnist op pagina 2

En de opvolgster van Renske is… Simone van Saarloos! Zij zal vanaf maandag 4 november drie keer per week de column op pagina 2 schrijven, om beurten met Marcel van Roosmalen. Sinds de oprichting van nrc.next in maart 2006 heeft deze krant zo’n persoonlijke column op die plek. De eerste vier jaar van Aaf Brandt Corstius. Daarna Renske de Greef, sinds maart vorig jaar afwisselend met Marcel. Renske schreef 656 keer haar column. Vanaf 1 november gaat zij op wereldreis. Als Renske over zeven maanden terugkeert, krijgt zij een plek in de zaterdagkrant. Maar op pagina 2 dus straks: Simone.

Wie is Simone van Saarloos?

Simone, 23, haalde aan de Universiteit van Amsterdam haar bachelor in literatuurwetenschap en filosofie. Op zaterdag voorzag ze klanten van advies in de Condomerie, op zondag speelde ze rugby. ’s Avonds schreef en organiseerde ze debatten en lezingen. Ze won verschillende verhalen- en speechwedstrijden, begon als fictierecensent voor de Volkskrant, en publiceerde in NRC, Das Magazin en Vrij Nederland.

Waarvan kennen we haar?

Vrij Nederland zette haar deze zomer halfnaakt op de cover met als tekst: ‘Ik ben mijn borsten’. Daaronder: ‘Dit is Simone van Saarloos. Zij staat op de cover omdat een jonge blonde vrouw vaak beter verkoopt.’ Overigens was haar stuk dat zo werd aangekondigd een pleidooi voor een nieuw feminisme. Vanaf morgen verzorgt zij samen met Nina Weijers maandelijks een talkshow in Spui25 met als gasten uitsluitend vrouwen.

Waarom volgt zij Renske op?

Deze krant geeft nieuw talent graag een kans. Aaf kwam rechtstreeks van een universiteitsblad, Renske had weliswaar een roman gepubliceerd maar was nog maar 24 toen ze Aaf voor het eerst verving. Simone combineert intellect met zin in avontuur. Zij is een boekenwurm die fictie recenseert en in een literaire jury zit, maar ze speelt ook rugby, onderneemt, is geëngageerd en, denken wij, een tikkeltje gek.

Hoe schrijft zij dan?

Op haar Facebookpagina bijvoorbeeld zo, drie voorbeelden:

In de bus naar Boston.

Naast mij zit een Chinees meisje in Harvard trui. Ze kijkt TedX filmpjes op een van haar drie Ipads/-pods/-phones.

Rechts breit een meisje in bloemetjesjurk en sokken in haar sandalen de mouw van wat een bruine trui moet worden.

Voor mij zit een jongen met zijn broek halverwege zijn bovenbenen. Zijn oortjes hangen om zijn nek en de klep van zijn pet komt in een ritme van om de seconde boven de hoofdsteun uit. ‘Blurred Lines’ staat al een uur op repeat.

Soms valt de wereld heerlijk samen met de stereotypen die we hebben bedacht.

Voor ieder die last heeft van nostalgie: doe de lampen aan en ga naar buiten. Zie hoe gezellig en warm en knus het er bij jou thuis uitziet. Je zou willen dat je er woont.

Aan de overkant zitten twee meisjes topless te zonnen op het balkon. I feel like the wrong person in the right place.

Waarom horen wij dit nu al?

Renske presenteerde gisteren haar nieuwe bundel. Daarbij horen mediaoptredens. Op vragen als:hoe nu verder? wil zij eerlijk antwoord kunnen geven. En wij ook. En dan het eerst aan onze eigen lezers, natuurlijk.

    • Hans Nijenhuis