Sicilië wil met noodtoestand opvang migranten verbeteren

Schepen die migranten vervoerden Foto AFP

Om de hulpverlening aan vluchtelingen te vergemakkelijken, heeft het regionale bestuur op Sicilië gisteren de noodtoestand uitgeroepen. Dit is een vooral administratieve maatregel die verder weinig gevolgen heeft voor het dagelijks leven op het eiland.

Regiopresident Rosario Crocetta maakte bekend dat ook een decreet is aangenomen om een aantal bureaucratische procedures te versimpelen. „Met deze maatregelen proberen we aan de ene kant meer instrumenten te geven aan de Siciliaanse Bescherming Burgerbevoling [...], maar ook de landelijke regering normen te laten goedkeuren die ons toestaan effectiever te zijn.”

Gisterochtend zijn opnieuw vierhonderd vluchtelingen opgepikt, op drie verschillende boten. Zij zijn alle naar het eilandje Lampedusa gebracht, dat bestuurlijk onder Sicilië valt. De opvangcentra daar puilen uit.

De regering in Rome heeft maandag bestloten de patrouilles op het stuk Middellandse Zee tussen Sicilië, Lampedusa en Noord-Afrika te intensiveren, om vluchtelingen en migranten in nood sneller te kunnen helpen.

Het aantal geborgen doden na de schipbreuk begin deze maand bij Lampedusa is opgelopen naar 364. Het grootste deel van hen kwam uit Eritrea. Een aantal slachtoffers is al begraven in de buurt van de Siciliaanse stad Agrigento. De voorzitter van de Eritrese gemeenschap in Italië probeert te regelen dat de nog niet begraven slachtoffers terug naar Eritrea worden gebracht.

Het dodental van de schipbreuk van vrijdag is opgelopen naar 36. Maar het werkelijke aantal slachtoffers ligt volgens de premier van Malta, dat de leiding had over de reddingswerkzaamheden daar, „tussen de vijftig en de tweehonderd.”