Celstraf anti-corruptieactivist Navalny omgezet in voorwaardelijke straf

Navalny bij een anti-Poetin demonstratie in Moskou.
Navalny bij een anti-Poetin demonstratie in Moskou. Foto AP / Ivan Sekretarev

De gevangenisstraf van vijf jaar voor de Russische anti-corruptieactivist Aleksej Navalny wordt omgezet in een voorwaardelijke celstraf. Dat heeft een Russische rechtbank in de stad Kirov besloten, zo meldt persbureau AP vanochtend.

Onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, legt uit waarom Navalny is vrijgelaten:

Navalny zegt dat het aan zijn aanhangers te danken is, die de macht bang hebben gemaakt met hun protest, dat hij niet gevangen wordt gezet.
Als Navalny de gevangenis in zou gaan, zou er inderdaad breed protest uitbreken. Bij de bijeenkomst na de burgemeestersverkiezingen, waar Navalny 27 procent van de stemmen haalde en veel naamsbekendheid kreeg, bleek opnieuw hoeveel steun er voor hem is.

Navalny zal in Moskou moeten blijven wonen en moet zich twee keer per maand melden bij de politie. Maar hij zegt zich niet te laten intimideren door wat er boven zijn hoofd hangt.” Navalny op zijn blog: “Als iemand daar denkt dat ik nu elke demonstratie en elke handeling schrikachtig zal vermijden uit angst voor een administratieve overtreding die de voorwaardelijke straf in een werkelijke omzet, dan is dat voor niets. Ik heb dat gedaan wat ik nodig vond en zal datgene blijven doen dat ik nodig en terecht vind.”

Vijf jaar cel voor corruptie

In juli van dit jaar werd Navalny veroordeeld tot vijf jaar cel wegens corruptie. Hij zou 400.000 euro aan hout hebben verduisterd, dat tegen een kunstmatig hoge prijs aan een staatsbedrijf werd verkocht toen hij in 2009 werkte als adviseur van de liberale gouverneur van de regio Kirov. Navalny en zijn aanhangers zeiden dat het proces politiek gemotiveerd was.

Dat de Russische autoriteiten het op Navalry gemunt hebben werd eerder dit jaar toegegeven door een onderzoekscommissie. Commissiewoordvoerder Vladimir Markin erkende dat de commissie een strafrechtelijk onderzoek naar hem gestart is, omdat de charismatische advocaat zo uitgesproken is in zijn kritiek op het Kremlin. In een interview met het dagblad Izvestia zei Markin dat de commissie nooit onderzoek zou hebben gedaan naar ‘zo’n alledaagse diefstal’ als Navalny niet met aantijgingen over corruptie bij de regering naar buiten was gekomen.

Gooi naar burgemeesterschap Moskou

In september deed Navalny mee aan de burgemeestersverkiezingen van Moskou. Deze verkiezingen hadden politieke betekenis voor heel Rusland. Navalny was de enige van de vijf tegenkandidaten van zittend burgemeester Sergej Sobjanin die de bondgenoot van Poetin mogelijk tot een tweede ronde kon dwingen - een opwindende gedachte in Moskou, waar tien jaar geleden voor het laatst een burgemeester werd gekozen.

Uiteindelijk kreeg Sobjanin 57,7 procent van de stemmen en Navalny 27 procent, waardoor een tweede ronde niet nodig was.