Lavrov ‘geschokt’ door mishandeling diplomaat - ‘geen verband Borodin’

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega Timmermans de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Elderenbosch een “ernstig misdrijf” genoemd. Timmermans stelt dat er geen verband bestaat tussen de mishandeling in Rusland en de arrestatie van de Russische diplomaat Borodin in Nederland.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Foto Reuters/ Beawiharta

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft in een telefoongesprek met zijn Nederlandse collega Timmermans de mishandeling van de Nederlandse diplomaat Onno Elderenbosch een “ernstig misdrijf” genoemd. Timmermans stelt dat er geen verband bestaat tussen de mishandeling in Rusland en de arrestatie van de Russische diplomaat Borodin in Nederland.

Volgens Lavrov is er in Rusland een strafzaak begonnen voor zowel het illegaal binnendringen van een woning als het gebruik van geweld tegen een persoon. Het onderzoek wordt “breed en diepgaand” opgezet. Maar: de betrekkingen tussen Rusland en Nederland blijven “excellent”, zo benadrukte Lavrov. Het zou volgens hem zonde zijn als dit incident die zou schaden.

Minister Timmermans debatteert morgen met de Tweede Kamer over de kwestie.

Diplomaat mishandeld

Twee mannen zouden verkleed als elektriciens het huis van Elderenbosch, de tweede man op de ambassade in Moskou, zijn binnengedrongen. Ze zouden de diplomaat hebben vastgebonden en zijn woning overhoop hebben gehaald. Op een spiegel in de woning werd met lippenstift een hart met een pijl erdoorheen getekend met daarbij de letters ‘LGBT’, een internationale afkorting voor de homogemeenschap. Elderenbosch raakte lichtgewond.

Premier Mark Rutte noemde de mishandeling van de diplomaat eerder vandaag zeer ernstig, schreef persbureau Novum. Hij liet weten intensief contact te onderhouden met minister Timmermans, maar kon nog niet zeggen of het incident gevolgen heeft voor het bezoek dat koning Willem-Alexander volgende maand zou brengen aan Rusland.

Volgens de planning reizen Willem-Alexander en Máxima op 9 november naar Rusland af om het Nederland-Ruslandjaar af te sluiten. Voor Kamerleden van PvdA en D66 zou de mishandeling aanleiding moeten zijn het Nederland-Ruslandjaar stil te leggen.

‘Geen verband met zaak Borodin’

Update 17.30: Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) ziet geen verband tussen de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Rusland en de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag, ruim een week eerder. Hij zei vanmiddag volgens persbureau Novum:

“Ik zie deze kwesties als losstaand. Ik heb geen idee wie achter de mishandeling zit.”

Volgens Timmermans was het telefoongesprek met Lavrov eerder vandaag een “goed gesprek”. De Nederlandse ambassade zal de Russische autoriteiten helpen bij het onderzoek naar de mishandeling van de Nederlandse diplomaat.

Timmermans vindt het nog te vroeg om de viering van het Ruslandjaar op te schorten, of het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Moskou op 9 november te schrappen. Eerst wil hij hierover met de Tweede Kamer en met premier Mark Rutte (VVD) praten.

Rutte noemde de zaak ‘echt verschrikkelijk’. Ook hij zei vandaag dat het Kamerdebat van morgen wilde afwachten voor er knopen worden doorgehakt over het bezoek van het koningspaar.

Het is volgens Timmermans zaak dat de relatie met Rusland zo snel mogelijk in rustig vaarwater terecht komt.

“Rusland is een land waarmee we al heel lang betrekkingen hebben, die niet altijd soepel verlopen. Dat is ook nu het geval, maar het is in niemand zijn belang dat dit nog verder escaleert.”

    • Frank Huiskamp