Parlementsleden Gouden Dageraad raken immuniteit kwijt

Een lid van de Gouden Dageraad met de vlag en symbool van de partij.
Een lid van de Gouden Dageraad met de vlag en symbool van de partij. Foto Reuters / Yannis Behrakis

Het Griekse parlement heeft vandaag de immuniteit van zes leden van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad opgeheven, zo meldt persbureau AP. Door de beslissing van de volksvertegenwoordiging kunnen de zes parlementariërs worden vervolgd. Ze worden ervan beschuldigd lid te zijn van een criminele organisatie.

De voltallige fractie van Gouden Dageraad was voor de stemming uit protest het parlement uitgelopen. Van tevoren werd al verwacht dat de immuniteit voor rechtsvervolging van de zes zou worden opgeheven. Drie kopstukken van Gouden Dageraad, onder wie partijleider Nikos Michaloliakos, zitten vast in afwachting van hun proces. Drie andere parlementariërs kwamen begin deze maand op borgtocht vrij.

De Gouden Dageraad dreigde eerder met het opstappen van de volledige fractie. De partij bezet achttien van de driehonderd zetels in het parlement. Als de partij opstapt moet er voor elke zetel die vrijkomt een tussentijdse verkiezing worden gehouden. Dat zou de kwetsbare regeringscoalitie waarschijnlijk niet ten goede komen.

Dood van rapper was aanleiding voor onderzoek naar partij

Gouden Dageraad is een van de populairste politieke partijen in Griekenland. De partij met neonazistische wortels lift mee op de onvrede onder de bevolking over de aanhoudende financiële crisis. In de verkiezingen vorig jaar veroverde de partij zeven procent van de stemmen en achttien zetels in het parlement. De extreemrechtse partij wordt in toenemende mate in verband gebracht met geweld, met name tegen migranten.

De regering gelastte een onderzoek naar de activiteiten van Gouden Dageraad nadat de dood van rapper Pavlos Fyssas op 18 september in heel Griekenland beroering had gewekt. De verdachte die in verband daarmee is aangehouden, gaf toe dat hij de 34-jarige had neergestoken. Ook maakte hij zichzelf bekend als een aanhanger van Gouden Dageraad.

    • Anouk Eigenraam