América Móvil ziet af van bod op KPN - ‘overname voor nu uit de lucht’

De setting op een aandeelhoudersvergadering van KPN, vlak voor het begin. Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil ziet af van een bod op KPN. Dat meldt het bedrijf, eigendom van multimiljardair Carlos Slim, in een verklaring (pdf). Eerder gaf América Móvil nog aan om 2,40 per aandeel van KPN te willen betalen.

KPN kwalificeerde die toenadering van de Mexicanen eerder als een “ongevraagd bod“. Een beschermingsconstructie tegen ongewenste overvallen werd in september in stelling gebracht. Toen oefende een aan KPN gelieerde stichting het recht uit om nieuwe aandelen KPN te kopen waardoor de Mexicanen niet de meerderheid van de zeggenschap over KPN kunnen verkrijgen.

Economieredacteur Marc Hijink:

“De overname is nu voorlopig uit de lucht, maar América Móvil blijft met 30 procent een groot aandeelhouder, dus het is niet uit te sluiten dat dit strategie is. Het zijn harde onderhandelaars. KPN heeft de laatste tijd onderhandeld over een hoger bod. Beleggers hadden ook de verwachting dat dat bod er zou komen. Gisteren kwam het aandal voor het eerst boven 2,40 euro uit, de prijs die het Mexicaanse telecombedrijf América Móvil tot nu toe zei te willen betalen.”

De Mexicaanse bieder beloofde “in de loop van oktober” met duidelijkheid te komen over de overnameplannen. De optie om helemaal geen formeel bod op KPN uit te brengen is altijd open gehouden. América Móvil heeft wel al sinds vorig jaar 30 procent van de aandelen van KPN in bezit.

Een strijd van anderhalf jaar om KPN

8 mei 2012
América Móvil biedt 8 euro per aandeel voor 28 procent van KPN. Topman Eelco Blok wijst dat bod af.

30 juni 2012
América Móvil heeft ruim een kwart van KPN te pakken.

20 februari 2013
América Móvil steunt claimemissie van KPN voor 900 miljoen en bedingt twee zetels in de raad van commissarissen.

23 juli 2013
KPN verkoopt Duitse E-Plus aan Spaanse Telefónica. América Móvil zegt daar niet voor te zijn.

29 juli 2013
América Móvil zegt vriendschappelijke aandeelhoudersovereenkomst met KPN op.

9 augustus 2013
América Móvil brengt indicatief bod uit op de rest van KPN voor 2,40 per aandeel.

26 augustus 2013
América Móvil stemt, na overleg met Telefónica, toch in met verkoop E-Plus.

29 augustus 2013

Stichting ‘Preferente Aandelen’ blokkeert dat bod middels uitgifte 50 procent nieuwe aandelen.

16 oktober 2013
América Móvil ziet af van bod op KPN

    • Lex Boon