Overleg tussen CDU en Groenen mislukt

Bondskanselier Angela Merkel en de leider van de CSU arriveren gisteren voor een ronde van gesprekken met de Groenen, die uiteindelijk op niets uitliepen. Foto Reuters / Laura Tempel

Een zwart-groene coalitie lijkt in Duitsland definitief van de baan nu de tweede ronde verkennende gesprekken tussen CDU/CSU en de Groenen is mislukt. Bondskanselier Merkel zal nu haar pijlen weer gaan richten op de sociaaldemocratische SPD, waarmee morgen gesprekken volgen.

Volgens de Groenen waren er te weinig raakvlakken met de christendemocraten op het gebied van duurzame energie, klimaatdoelen en milieubelasting om een coalitie mogelijk te maken. Claudia Roth, co-chair van de Groenen zei dat er uiteindelijk te weinig was om het vier jaar met elkaar te kunnen uithouden.

Herman Groehe, de nummer twee in de CDU wilde nog wel even benadrukken dat het überhaupt al prachtig was dat de voormalige aartsvijanden CDU/CSU met de Groenen om de tafel hebben gezeten:

“Zelfs op de vlakken waar we van mening verschilden, waren er geen terreinen die onbespreekbaar waren.”

SPD is aan zet, maar dat gaat nog niet makkelijk worden

Het gevolg is nu dat Merkel nu dus weer de kant opkijkt van de SPD, maar die spelen ‘hard to get’, zo schrijft persbureau Reuters. De SPD heeft al laten doorschemeren dat het wil afzien van belastingverhogingen in ruil voor investeringen in onderwijs, infrastructuur en onderzoek.

Maar het grootste heikele punt is het minimumloon, waarbij de SPD 8,50 euro per uur het absolute minimum vindt. De SPD zei gisteren al dat het geen compromissen hierover gaat sluiten. Merkel wil dit liever per sector bekijken.

Merkel heeft een nieuwe regeringspartner nodig omdat de vorige coalitiepartner, de liberale FDP, de kiesdrempel niet heeft gehaald bij de laatste verkiezingen.

    • Anouk Eigenraam