Overleg atoomprogramma Iran op 7 november verder

Iran praat over een paar weken verder met de Verenigde Staten en andere wereldmachten over zijn atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif gezegd, meldt AP.

De hoogste EU-diplomaat Catherine Ashton, links, dinsdagochtend voorafgaand aan het nucleair overleg met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif.
De hoogste EU-diplomaat Catherine Ashton, links, dinsdagochtend voorafgaand aan het nucleair overleg met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif. Foto AP/Fabrice Coffrini

Iran praat op 7 en 8 november verder met de Verenigde Staten en andere mogendheden over zijn atoomprogramma. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif gezegd, meldt AP.

Het overleg in Genève, waar ook Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, China en Duitsland aan meedoen, begon gisteren en ging vandaag door. Over de inhoud van de gesprekken van de zogeheten P5+1 en Iran zijn geen details bekend.

Uraniumverrijking grootste zorg

De mogendheden vrezen dat Iran uranium verrijkt voor gebruik in kernwapens. Ze willen dat het land stopt met uraniumverrijking, zoals ook wordt geëist in een resolutie van de VN-Veiligheidsraad uit 2006. De resolutie legde ook het fundament voor de huidige sancties tegen Iran.

“Bevriezing van het verrijkingsprogramma is officieel nog wel, maar feitelijk geen eis meer van de P5+1”, schreef Carolien Roelants, die tientallen jaren Midden-Oostenredacteur was van NRC Handelsblad, in de nrc.next van vanochtend.

In 2011 zei toenmalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al dat “onder zeer strikte voorwaarden Iran [...] mits het zijn nucleaire wapenprogramma onherroepelijk beëindigt, zo’n recht zal hebben onder inspectie van het IAEA.”

Het gaat dan om verrijking tot 3,5 procent. In ruil daarvoor zal Iran dan de productie tot 20 procent verrijkt uranium moeten staken, de huidige voorraad daarvan naar een buitenland verschepen, de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordow sluiten en vergaande controlemaatregelen accepteren.

Iran houdt vol dat het atoomprogramma bedoeld is voor vreedzame doeleinden en zal in ruil voor concessies willen dat de mogendheden sancties tegen de Iraanse economie opheffen.

Het Witte Huis waarschuwde gisteren alvast dat er geen snelle resultaten verwacht moeten worden.

Iran presenteert driestappenplan

De Iraanse onderhandelaars deden gisteren een voorstel dat een einde moet maken aan de impasse over het atoomprogramma. Zarif zei te hopen dat zijn gesprekspartners de komende weken gebruiken om zijn voorstel door te nemen.

Een bron bij de Iraanse delegatie zei tegen AP dat het plan uit drie stappen bestaat, die in zes maanden tot een jaar kunnen worden uitgevoerd, maar hield zich verder op de vlakte.

    • Laura Klompenhouwer