Ophef over nieuwe baan Peter Rehwinkel

Opnieuw is ophef ontstaan over de nieuwe baan van vertrekkend burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. De PvdA’er kondigde begin deze maand in een persbericht aan zijn ambt neer te leggen om ‘speciaal vertegenwoordiger rampenmanagement door lokale overheden’ te worden. Een vrijwilligersfunctie die hij – met behoud van wachtgeld – mag gaan vervullen bij de UCLG, een wereldwijd netwerk van gemeenten dat wordt gecoördineerd vanuit Barcelona. Rehwinkel wil zich ook in die Spaanse stad vestigen.

Het Algemeen Dagblad voert vandaag echter een UCLG-medewerkster op die „niets” zegt te weten van Rehwinkels functie. Volgens haar is nog „niets concreet”. Tegen het Dagblad van het Noorden zegt een woordvoerder: „Wij weten van niets.”

Het persbericht dat Groningen uitgaf over Rehwinkels vertrek stelt dat hij „in Rabat is benoemd”: van 1 tot 4 oktober was in de Marokkaanse hoofdstad het jaarcongres van de UCLG. Verderop in het bericht wordt gemeld dat „Rehwinkel de opdracht [heeft] gekregen om oprichting van de Government Disaster Management Facility (definitief) te realiseren”.

Groningen, UCLG en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zouden vandaag reageren. Rehwinkel kon vanochtend niet zelf reageren.