Obsessies koud geobserveerd

Hysterische mensen zeggen de waarheid. Dat uitgangspunt van de Sloveense psychoanalyticus Slavoj Zizek zou de Franse regisseur Patrice Chéreau vermoedelijk wel zijn bevallen. Chéreau ging de grote, intense emoties nooit uit de weg. Maar in films die zelf niet hysterisch zijn. Chéreau nam de meest verwrongen emoties met een koel en klinisch oog waar. Dat geldt ook voor wat nu zijn laatste film blijkt te zijn: Persécution , met waarschijnlijk de beste jonge acteur van Frankrijk van dit moment, acteerbeest Romain Duris, die alles uit de kast mag halen van Chéreau. Duris speelt een man die wordt verteerd door zijn obsessie voor een vrouw (Charlotte Gainsbourg) in een film die bijna té intens is. Voor Patrice Chéreau is Persécution een meer dan waardig slotakkoord.

Peter de Bruijn

    • Peter de Bruijn