NSA-onthuller Glenn Greenwald verlaat The Guardian

Glenn Greenwald getuigt begin deze maand voor een Braziliaanse Senaatscommissie over de afluisterpraktijken van de NSA. De Braziliaanse overheid onderzoekt in hoeverre het land ook is afgeluisterd door de dienst.
Glenn Greenwald getuigt begin deze maand voor een Braziliaanse Senaatscommissie over de afluisterpraktijken van de NSA. De Braziliaanse overheid onderzoekt in hoeverre het land ook is afgeluisterd door de dienst. Foto EPA / Fernando Bizerra Jr.

Glenn Greenwald, de journalist die de geheime documenten onthulde van klokkenluider Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de NSA, gaat The Guardian verlaten. Greenwald zou een grote en brede nieuwsorganisatie gaan opzetten, meldt Buzzfeed.

In een verklaring zegt de journalist dat hij het besluit om weg te gaan erg moeilijk vond, maar dat hij vertrekt vanwege een “once-in-a-career dream journalistic opportunity”, waarover later meer details bekend zullen worden. Ook zegt hij dat hij zijn samenwerking met de krant erg vruchtbaar vond en dat die hem veel voldoening schonk.

Een woordvoerder van The Guardian, Jennifer Lindenauer, verklaarde in een reactie dat de krant het jammer vindt dat hij gaat, maar dat het begrijpelijk is gezien het “aantrekkelijke bod” dat hij heeft gekregen:

“Glenn Greenwald is een fantastische journalist en het was geweldig met hem samen te werken. Onze samenwerking heeft het wezenlijke belang aangetoond dat onderzoeksjournalistiek kan hebben.”

Greenwald gold binnen de krant altijd al een beetje als een eigenheimer, die vrij autonoom opereerde. Zo deelde hij nooit alle documenten die hij van Snowden kreeg met de krant. Zijn partner, David Miranda, werd afgelopen zomer korte tijd vastgehouden op het vliegveld Heathrow en ondervraagd.

Lees hier het interview terug dat NRC Handelsblad eerder met Greenwald had over zijn onthulling.