Tyfoon eist 14 levens in zuiden van Japan

Een zware storm in Japan heeft vannacht en vanmorgen aan ten minste veertien mensen het leven gekost. Er wordt nog een vijftigtal mensen vermist, onder wie enkele schoolkinderen. Zeker twintigduizend mensen kregen opdracht van de autoriteiten om hun woningen te verlaten en elders een veiliger plek op te zoeken.

De tyfoon Wipha trok vooral over het gebied vlak ten zuiden van de hoofdstad Tokio. Volgens meteorologen was het de hevigste storm in meer dan tien jaar in de regio. Hulpverleners hadden vanmorgen moeite om veel van de getroffen gebieden te bereiken.

Het zwaarst getroffen werd het eilandje Izu Oshima, ruim honderd kilometer ten zuiden van Tokio. Op het vulkanische eiland, dat geliefd is bij toeristen, stierven dertien mensen, sommigen van hen toen ze in een zware modderstroom terecht kwamen. Ook werden er tientallen huizen volledig verwoest.

De storm ging op veel plaatsen gepaard met extreem zware regenval. Op Izu Oshima werd in een tijdsbestek van 24 uur tachtig centimeter neerslag gemeten. In één uur viel er zelfs al ruim twaalf centimeter. Door de hevige regen was het zicht buiten vrijwel nihil.

Ook in Tokio was het openbare leven grotendeels ontregeld. Een vrouw die in een rivier gleed, overleed nadat ze tien kilometer was meegesleept door het water. Scholen bleven dicht. Honderden vluchten moesten worden geannuleerd en ook de kogeltreinen reden niet. Toch bleef de schade aan de hoofdstad uiteindelijk beperkt.

De tyfoon trok vervolgens ook, zo’n 300 kilometer noordelijker, over de kerncentrale van Fukushima Dai’ichi, die in 2011 ernstig beschadigd raakte door een aardbeving gevolgd door een tsunami. Aangezien Wipha tegen die tijd echter al wat aan kracht had ingeboet, bleef de schade daar ditmaal beperkt. (Reuters, AP, BBC)