Nederland is geen groepshoofd op het WK

Jordy Clasie tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in het Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadi gisteren.
Jordy Clasie tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije in het Fenerbahce Sukru Saracoglu Stadi gisteren. Foto ANP / Stanley Gontha

Nederland is geen groepshoofd op het WK voetbal van volgend jaar in Brazilië. Door een 2-1 overwinning van Colombia op Paraguay staat Oranje donderdag niet hoog genoeg op de wereldranglijst van de FIFA. Eerder pakten ook resultaten van Zwitserland en Italië al in het nadeel van Nederland uit.

Met Spanje, Argentinië, Duitsland, Colombia, België en gastland Brazilië zijn nu zes van de acht groepshoofden bekend. Uruguay kan zich daar bijvoegen, maar dan moet wel in een play-off worden afgerekend met Jordanië. Lukt dat niet, dan wordt Italië het achtste groepshoofd.

Nederland kon zichzelf gisteren weinig verwijten. De ploeg van bondscoach Louis van Gaal won met 2-0 van Turkije, maar de 1136 punten op de FIFA-ranglijst bleken uiteindelijk net niet toereikend om op 6 december bij de loting in pot 1 te belanden.

Frankrijk niet bij loting play-offs

Frankrijk moet in de play-offs voor een WK-ticket rekening houden met een zware tegenstander. De wereldkampioen van 1998 krijgt op basis van de wereldranglijst van de FIFA geen beschermde status en stuit daarom mogelijk op Portugal. Het land van sterspeler Cristiano Ronaldo zit maandag bij de loting wel in pot 1.

Net als Portugal genieten ook Kroatië, Griekenland en Oekraïne een beschermde status. Frankrijk zit samen met Zweden, IJsland en Roemenië in pot 2. De acht landen worden verdeeld over vier wedstrijden en spelen volgende maand een thuis- en een uitduel. De vier winnaars mogen naar het WK in Brazilië.(Novum)

    • Anouk Eigenraam