Kunst markt

Het schilderij ‘Packung’ uit 2007 van Matthias Weischer, een van de schilders van de Neue Leipziger Schule, een groep schilders met een retro-DDR-stijl. Op 19 oktober te koop op een veiling van hedendaagse kunst bij Christie’s in Londen. Richtprijs 40.000-60.000 pond (48.000-72.000 euro).

None

Bijzonderheid Matthias Weischer (40) maakte het afgelopen decennium furore met zijn lege, spookachtige interieurs. Schilderijen die volgens een recensent van deze krant associaties opwekken met Pompeii. „Wat hij blootlegt is niet de klassieke oudheid, maar ons recente verleden met alle meubels, spulletjes en decoraties die daarbij hoorden.”

Goede koop?Jorg Grimm, galeriehouder te Amsterdam, en vertegenwoordiger van Matthias Weischer: „Het is een tendens in de markt: speculatieve kopers van hedendaagse kunst die met hun aankoop naar de veiling hollen zodra ze winst ruiken. Dit doek heeft vijf jaar geleden 15.000 euro gekost. En de richtprijs van Christie’s is aan de voorzichtige kant.”