Kritiek op futuristisch Olympisch Stadion Japan

Impressie van hoe het nieuwe stadion er in 2020 uit moet komen te zien. Foto AP/Japan Sport Council

Het futuristische ontwerp van het nieuwe Olympisch Stadion was een van de troeven waarmee Japan het IOC overtuigde de Spelen van 2020 in Tokio te organiseren. Nu groeit in Japan de roep om het ontwerp aan te passen.

Architect Zaha Hadid presenteerde haar plannen voor het stadion afgelopen zomer in dit filmpje.

De een vergelijkt het gebouw met een ruimteschip, de ander met een hele grote wielerhelm. Weer anderen, zoals de Japanse architect Fumihiko Maki, zien het stadion vooral als een doorn in het oog.

“Stadion is te groot en te duur”

Maki vindt het stadion met plek voor tachtigduizend man te groot, meldt persbureau AP. Het ontwerp past volgens hem niet in het historische landschap en is met een prijskaartje van 130 miljard yen (bijna een miljard euro) bovendien te duur.

Het nationaal stadion krijgt in het ontwerp van Zaha Hadid een gigantisch schuifdak. Foto AP/Japan Sport Council

De architect zegt dat honderd andere bekende Japanners, onder wie architecten, zijn zorgen delen. Hij kreeg bijval van architect Sou Fujimoto, die net als Maki wil dat het ontwerp wordt aangepast. Het stadsbestuur van Tokio zegt ondertussen dat het nog geen officiële bezwaren heeft ontvangen en ziet geen reden de huidige plannen te herzien.

Het te bouwen nationaal stadion van Japan van dichtbij. Foto AP/Japan Sport Council

De bouw van het nieuwe stadion moet volgend jaar van start gaan en in 2019 zijn voltooid. De plannen van Hadid werden in juni goedgekeurd door de Japanse regering. Kijk op de site van de architect naar nog meer futuristische ontwerpschetsen.

    • Laura Klompenhouwer