Kijk hier mee naar het Kamerdebat over het begrotingsakkoord

PVV-leider Geert Wilders voor vak K tijdens de vorige Algemene Politieke beschouwingen. Foto ANP / Robin Utrecht

De Tweede Kamer debatteert vandaag net als na Prinsjesdag met het kabinet over het begrotingsakkoord. Na het vrijdag gesloten begrotingsakkoord in de Tweede Kamer liggen de verhoudingen tussen de oppositie en het kabinet dit keer echter anders.

Stond in september de oppositie nog verenigd tegenover de coalitie, de oppositie laat nu verdeeldheid zien. Zo moeten D66, ChristenUnie en SGP, die vrijdag het akkoord sloten over de begroting van 2014, nu samen met coalitiepartijen VVD en PvdA deze plannen verdedigen.

CDA en GroenLinks kunnen het akkoord niet eenduidig aanvallen, daar ze zelf eerst ook enkele dagen met het kabinet onderhandelden alvorens uit het overleg te stappen. Ze zullen benadrukken dat het kabinet de verkeerde keuzes heeft gemaakt.

De enige partijen die nog steeds lijnrecht tegenover het kabinet staan zijn de PVV en SP; zij waren tegen dit kabinet en de bezuinigingen en zijn dat nog steeds. Alleen kunnen ze vandaag behalve op de coalitie te schieten, nu ook D66, ChristenUnie en SGP op de korrel nemen.

Kijk hier live mee:

Na het debat volgen om half zeven de financiële beschouwingen.

    • Anouk Eigenraam