Kamer debatteert over begrotingsakkoord

De Tweede Kamer debatteert vandaag vanaf 10.15 uur met het kabinet over het vorige week gesloten begrotingsakkoord. De fractievoorzitters zullen net als bij de algemene beschouwingen na Prinsjesdag discussiëren over de begroting van volgend jaar. Na het vrijdag gesloten begrotingsakkoord in de Tweede Kamer zijn de verhoudingen binnen de oppositie dit keer echter radicaal anders.

ChristenUnie-leider Arie Slob (rechts) en SGP-leider Kees van der Staaij (links) waren tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag nog behoorlijk kritisch tegenover het kabinet . Nu zullen ze vandaag de begroting juist moeten verdedigen.
ChristenUnie-leider Arie Slob (rechts) en SGP-leider Kees van der Staaij (links) waren tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag nog behoorlijk kritisch tegenover het kabinet . Nu zullen ze vandaag de begroting juist moeten verdedigen. Foto ANP / Robin Utrecht

De Tweede Kamer debatteert vandaag vanaf 10.15 uur met het kabinet over het begrotingsakkoord. De fractievoorzitters zullen net als bij de algemene beschouwingen na Prinsjesdag discussiëren over de begroting van volgend jaar. Na het vrijdag gesloten begrotingsakkoord in de Tweede Kamer zijn de verhoudingen binnen de oppositie dit keer echter radicaal anders.

Stond in september het kabinet nog recht tegenover de oppositie, nu zitten D66, ChristenUnie en SGP plotseling in een gedoogrol. Zij sloten vrijdag het akkoord over de begroting van 2014 en moeten dus, samen met coalitiepartijen VVD en PvdA, deze plannen verdedigen.

CDA en GroenLinks, die na dagen onderhandelen uit het begrotingsberaad stapten, zullen proberen te benadrukken dat het kabinet en de ‘C-3’, zoals het gelegenheidspact van D66, ChristenUnie en SGP wordt genoemd, de verkeerde keuzes hebben gemaakt. Het CDA zal opnieuw hameren op de lastenverzwaringen en nivelleringsmaatregelen die in het pakket van zes miljard zitten. GroenLinks vindt dat de vergroeningsmaatregelen in het pakket niet ver genoeg gaan.

De enige partijen wier positie niet verschilt van het debat na Prinsjesdag, zijn de PVV en SP; zij waren tegen dit kabinet en de bezuinigingen en zijn dat nog steeds. Alleen kunnen ze vandaag behalve op de coalitie schieten, nu ook D66, ChristenUnie en SGP op de korrel nemen.

Na het debat volgen om half zeven de financiële beschouwingen.