Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Julian Barnes hekelt uitbreiding deelnemersveld Booker Prize

Dat de Booker Prize door een aanpassing van het reglement vanaf volgend minder ‘Brits’ wordt, kan op weinig instemming rekenen van schrijver Julian Barnes. Vorige maand maakte de organisatie van de Booker Prize bekend dat vanaf volgend jaar niet alleen schrijvers uit het Britse gemenebest, Ierland en Zimbabwe meedingen naar de prijs, maar dat alle

Dat de Booker Prize door een aanpassing van het reglement vanaf volgend minder ‘Brits’ wordt, kan op weinig instemming rekenen van schrijver Julian Barnes.

Vorige maand maakte de organisatie van de Booker Prize bekend dat vanaf volgend jaar niet alleen schrijvers uit het Britse gemenebest, Ierland en Zimbabwe meedingen naar de prijs, maar dat alle auteurs die in het Engels schrijven en die hun boek bij een Britse uitgeverij publiceerden in de race zijn.

Volgens Barnes bestaat de kans dat de prijs hierdoor in de toekomst voornamelijk door Amerikaanse schrijvers gewonnen zal gaan worden. Barnes, de de prijs in 2011 won voor A Sense of an Ending, deed zijn uitspraken over de literaire prijs in een radioprogramma van de BBC. The Guardian tekende ze op.

Om zijn standpunt kracht bij te zetten trok Barnes in het BBC-programma een vergelijking met de Orange Prize, die een aantal jaren geleden ook open werd gesteld voor Amerikaanse deelname. Barnes zei:

“There was nothing wrong with the Man Booker prize as it had evolved over 40 years and the danger of opening it up to American writers – even though they have to be published in Britain – is visible from the Orange prize.”

Het is al vijf jaar geleden dat de Orange Prize, die tegenwoordig de Baileys women’s prize for fiction heet, door een niet-Amerikaanse werd gewonnen.

Barnes zegt geen reden te kunnen bedenken waarom het deelnemersveld voor de Booker zo nodig uitgebreid moest worden.

“I had never heard anyone in the publishing world talk in favour of such a move. I don’t know quite where it came from: maybe from the top. Maybe it’s just an example of capitalist expansionism. Once you’ve got one market sewn up, you want to go after another. I think it’s generally a bad idea. I think that prizes thrive on having some restriction to them.”

De Booker Prize werd gisteren toegekend aan de Nieuw-Zeelandse Eleanor Catton.