Italië worstelt met kist Priebke

Een geplande begrafenismis voor oud-SS’er Erich Priebke moest worden opgeschort, na protesten en steunbetuigingen. De kist is vannacht naar een vliegveldje bij Rome gebracht.

Italiaanse neonazi’s brengen de Hitlergroet in Albano Laziale, waar gistermiddag een begrafenismis voor oud-SS’er Priebke was gepland. De mis werd opgeschort.
Italiaanse neonazi’s brengen de Hitlergroet in Albano Laziale, waar gistermiddag een begrafenismis voor oud-SS’er Priebke was gepland. De mis werd opgeschort. Foto Reuters

Wat doe je met het stoffelijk overschot van een oorlogsmisdadiger die, als een soort opgestoken middelvinger naar de wereld, ook nog eens in een testament laat weten dat het tegen zijn persoonlijke waardigheid zou indruisen om berouw te tonen en de Holocaust in twijfel trekt?

Het stoffelijk overschot van de voormalige SS’er Erich Priebke, die vorige week op honderdjarige leeftijd in Rome is overleden, stond vanmorgen op het kleine militaire vliegveldje Pratica di Mare, iets buiten Rome, in afwachting van een oplossing. De geplande begrafenis gistermiddag in Albano Laziale, in de heuvels buiten Rome, is opgeschort na ongeregeldheden bij het seminarie waar dat moest gebeuren.

Priebke heeft decennialang in de Argentijnse stad Bariloche gewoond voordat hij in 1995 werd uitgeleverd aan Italië. Hij was betrokken bij het opstellen van de lijst van 335 mensen die in 1944 in Rome werden geëxecuteerd als vergelding voor een aanslag op een Duitse patrouille. Priebke heeft bekend dat hij persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten, maar heeft in zijn proces gezegd dat hij de orders wel moest opvolgen omdat hij anders zelf zou zijn doodgeschoten – iets wat een aantal historici in twijfel trekt. Na zijn veroordeling tot levenslang kreeg hij, wegens zijn leeftijd, huisarrest.

Het was eerst de bedoeling dat Priebke in Argentinië begraven zou worden, naast zijn vrouw, maar dat land heeft toestemming geweigerd. Vanuit het Vaticaan werd op voorhand een begrafenis in Rome zelf verboden. Priebkes advocaat wilde een traditionele Latijnse begrafenismis organiseren in Albano, achter gesloten deuren. Maar dit was bekend geworden. Enkele honderden anti-fastistische betogers probeerden te verhinderen dat de mis doorging. En naar schatting dertig aanhangers van de extreemrechtse beweging Militia brachten de nazigroet en zongen fascistische liederen.

    • Marc Leijendekker