‘In vier jaar 317 gewonden en één dode bij Politieacademie’

ANP / Valeria Kuypers

Bij trainingen van de Nederlandse Politieacademie zijn in de afgelopen vier jaar 317 mensen gewond geraakt en viel er één dode. Dat blijkt uit cijfers die het Algemeen Dagblad heeft opgevraagd bij de academie.

De dode viel tijdens een klimoefening van een opleiding van het arrestatieteam. Dit was volgens Kuijs een ongeluk en geen systeemfout.

Vier studenten gewond bij kickbokserincident

Bekend is het incident met een kickbokser waarbij vier studenten van de academie gewond raakten. Eén van de studenten brak zijn kaak, de anderen liepen gebroken ribben op. Toch is het aantal incidenten relatief klein, afgezet tegen het totaal aantal studenten (25.484 studenten in vier jaar, red.). Dat stelt Leon Kuijs, voorzitter van het College van Bestuur van de Politieacademie in een reactie tegenover het AD.

Agenten-in-opleiding en bronnen: dit is geen incident

Hoewel de academie zelf spreekt van een incident, zegt het AD informatie in handen te hebben van politieagenten-in-opleiding en bronnen rondom de academie die het tegendeel beweren. Volgens het AD spreken de bronnen van ‘structurele mishandeling’, veel oefeningen op de academie zouden te intensief zijn en ongecontroleerd worden uitgevoerd.

In een interview met het AD zegt academievoorzitter Kuijs over de mishandelingen:

“Dat er van mishandeling wordt gesproken, daar baal ik van. Dat raakt me.”

Volgens Kuijs moet er voor ‘mishandeling’ sprake zijn van opzet en die is er absoluut niet:

“Ik heb daar geen enkel signaal van ontvangen. Wat het dichtste in de buurt komt is het incident met het viertal studenten, van wie één een kaak brak. Ik heb hen excuses gemaakt. Er worden maatregelen genomen. [...] Maar dit is niet structureel, zoals u zegt dat wordt beweerd.”

    • Nando Kasteleijn