Ik douche elke dag op het strand

Willem Ment den Heijer (53), Noordzeespecialist Hij schrijft en geeft les over de Noordzee en visserij, ook is hij onderzoeker en consultant Willem is vrijgezel en woont in een koophuis

‘Een diploma heb ik nooit gehaald, de mavo heb ik na twee keer keer blijven zitten verlaten. Ik was niet dom, maar wel ongemotiveerd en veel te speels – ADHD zouden ze het tegenwoordig noemen. Op mijn achttiende werd ik matroos op de binnenvaart. Mijn vader was monteur op een vissersschip; hard werken is me met de paplepel ingegoten. Maar die binnenvaart beviel me niet, daarom ben ik na een maand stiekem van boord gegaan.

„Schrijven en fotografie waren mijn hobby’s, en door toeval kwam ik in contact met mensen die bezig waren een visserijorganisatie op te zetten. Zij vroegen me of ik correspondent wilde worden. Kort daarna werd ik aangenomen bij het nationale visserijvakblad. Ik was nog maar 19, maar ik had talent. Uiteindelijk heb ik tien jaar bij dat tijdschrift gewerkt.

„Ik ben ook aardrijkskundeleraar geweest. Hartstikke leuk, ik ben echt geïnfecteerd geraakt met het onderwijsvirus. Maar je moet in vijf jaar je bevoegdheid zien te halen, en na vier jaar kreeg ik via een oud-collega een goedbetaalde klus aangeboden aan boord van een seismisch onderzoeksvaartuig. Daarvoor heb ik het onderwijs verlaten, maar ik zou er nu best weer naar terug willen.

„Soms hoor ik van kennissen dat ik omhoog zou moeten met mijn tarieven. Tja, ik ben gauw tevreden. Ik hoef niet het onderste uit de kan te hebben, en ik wil altijd graag een beetje goodwill kweken. Maar mijn inkomsten vind ik op het moment wel aan de krappe kant. Het zou mooi zijn als ik per maand een paar honderd euro meer verdiende.”